TELEKOM

Vil gjenvekke gammel dotcom-drøm

Iridium-mobilene ble den dyreste tabbene i tele-bransjen noen sinne, men nå skal Irdium prøve på nytt.

15. feb. 2007 - 10:04

Rundt jordkloden suser det 66 satelitter, et konkret bevis på en av de dyreste og mest katastorfale satsningene under dotcom-årene.

Iridium skulle servere verden et satellitt-basert telefon-nett. Brukerne skulle kjøpe en mobiltelefon med en lang rar antenne (bildet under) og ringe fra absolutt alle steder i verden - enten de var på nordsiden av Svalbard, jungelen i Kongo eller mellom skyskrapere på Manhatten.

Aksjonærene og Motorola slåss fremdeles om milliardhavariet, for telefonene og ringetiden ble for dyr og i dag er det primært det amerikanske forsvaret som bruker Iridium.

5 milliarder dollar gikk med da Iridium gikk konkurs - 30 milliarder kroner

    Les også:

Men nå forteller selskapet at man vurderer et nytt forsøk: Man vurderer å bytte ut satellittene med en ny generasjon som kan ta overvåkningsbilder og overføre data i høyere hastigheter. Regningen blir - som forrige gang - frisk. 2 milliarder dollar vil det koste å skyte opp en ny generasjon satellitter.

Og investorene må også si ja til en prosjekt som ligger langt frem - de første satellittene vil skytes opp først i 2013 hvis man bestemmer seg nå, skriver Wall Street Journal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.