JUSS OG SAMFUNN

Vil gjøre kapitalismen bedre for de fattige

Bill Gates mener kapitalismen er best, men at den behøver ikke være bra bare for de rike.

24. jan. 2008 - 15:34

Microsofts styreformann Bill Gates er blant det globale samfunnets støtter, og følgelig på plass i Davos, der stats- og næringslivsledere er samlet i regi av World Economic Forum for å utveksle synspunkter på hva som er galt med verden, og hvordan den kan gjøres bedre.

Wall Street Journal skriver at de har fått tilgang til en kopi av talen som Gates skal holde seinere i dag. Temaet for talen er «Kreativ kapitalisme», og en typisk oppfordring er denne:

– Vi må finne ut hvordan vi kan få det som gjør kapitalismen tiltrekkende for rikfolk, til også å tjene de fattige.

Avisa forsikrer at Gates – seinest i et intervju med dem i forrige uke – ikke har endret sitt syn på kapitalismen som det beste økonomiske systemet. Men hans veldedige engasjement har gitt ham førstehåndskjennskap til skyggesidene: Han har ikke bare diskutert med titalls eksperter i fattigdom og sjukdom, han har også slukt bøkene deres som foreslår nye tilnærminger til gapet mellom fattig og rik.

Gates er først og fremst opprørt over at framgang innen teknologi, helse og utdanning ikke fanger opp den fattigste tredelen av menneskeheten, to milliarder mennesker.

En av tankene Gates gjør seg, er tydelig inspirert av Grameen-tiltakene til Muhammad Yunus som vant Nobels fredspris i 2006: Han vil at selskaper skal sette sammen produkter og tjenester som retter seg mot de fattige. Da vil de både tjene penger og bidra til å heve levestandarden til dem som i dag «ikke drar full nytte av markedskreftene».

Gates mener at bedrifter ikke lenger kan nøye seg med veldedighet og frivillige bidrag. De må sette av folk i ledelsen til å arbeide med fattigdomsproblemet.

Fra juni skal Gates slutte å arbeide for Microsoft på heltid, selv om han fortsetter å lede selskapets styre. Han vil da bruke mesteparten av sin tid på den veldedige stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation. Herfra ønsker han å komme med utspill som kan inspirere bedriftsledere til å fremme det han oppfatter som «kreativ kapitalisme» til gagn for de fattige.

Blant Gates retoriske knep i Davos, vil være å trekke fram en bok Adam Smith skrev før Wealth of Nations: The Theory of Moral Sentiments, fra 1759.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.