TELEKOM

Vil gjøre mobilen til kollektivbillett

Statsråd Manghild Meltveit Kleppa krever at NFC inngår i en ny nasjonal standard.

I januar i år lanserte Visa en løsning for mobil betaling med NFC. Siden iPhone ikke har innebygget NFC, må brukeren skaffe seg en ekstra plugg, kalt iCarte.
I januar i år lanserte Visa en løsning for mobil betaling med NFC. Siden iPhone ikke har innebygget NFC, må brukeren skaffe seg en ekstra plugg, kalt iCarte.
20. mai 2011 - 14:06

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa tror bruken av mobiltelefon som elektronisk billett vil få flere til å reise kollektivt. Hun har satt i gang en prosess i Samferdselsdepartementet for å få på plass en nasjonal standard for mobiltelefonbillettering. Betalingssystemet skal fungere likt over hele landet.

Ansvaret for å lede utviklingsarbeidet med den nye standarden er tildelt Vegdirektoratet. De har frist på seg til første kvartal 2012. Statsråden ønsker at mobile betalingsløsninger skal tas i bruk i kollektivtrafikken i løpet av 2013.

Kleppa understreker at det skal være enkelt for kundene å benyttet seg av systemet.

En sveip med mobilen, og reisen er betalt. <i>Bilde: Visa</i>
En sveip med mobilen, og reisen er betalt. Bilde: Visa

Fylkeskommuner og NSB deltar i utviklingsarbeidet. Departementet bidrar med midler. Innføringen i fylkeskommuner og trafikkselskap vil være et lokalt ansvar.

Billettering per mobiltelefon skal supplere, ikke erstatte, ordninger med elektroniske reisekort som i dag teller over 500.000 brukere over hele landet. Departementet tror det samlede potensialet for reisekort og mobile billetter er en halv milliard reiser i året.

Departementet forutsetter at NFC – «near field communication» der en mobiltelefon kan utveksle informasjon med for eksempel en betalingsautomat ved å holdes i nærheten av automaten – blir en del av den nasjonale standarden. Begrunnelse er at NFC gir bedre sikkerhet enn det man har konstatert i systemer i bruk i dag.

Man er derfor avhengig av at brukere skaffer seg mobiltelefoner med NFC. Per i dag er NFC tilgjengelig på utvalgte mobiler fra blant annet Nokia, LG og Samsung, men det er lite insitament for norske brukere å kjøpe dem. Apple har varslet NFC på kommende iPhone, iPod og iPad. NFC støttes av Android. RIM har nylig kunngjort NFC på en kommende Blackberry-modell.

Kleppa bekymres ikke av mulig mangel på NFC-mobiler blant brukerne.

– Her er det mange aktører som trekker i samme retning, og jeg har derfor tiltro til at næringen vil fungere som en god medspiller i arbeidet, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.