Vil gjøre mobiler like åpne som PC-er

Et Taiwan-selskap slipper en mobil med en Linux-plattform som gjør den like åpen som en PC.

Vil gjøre mobiler like åpne som PC-er

Den taiwanske elektronikkprodusenten FIC annonserte nylig et samarbeid med et prosjekt som kalles OpenMoko. Sammen skal de tilby en integrert plattform for mobilkommunikasjon basert på åpen kildekode. Den første mobiltelefonen som tar i bruk OpenMoko-plattformen, FICs Neo1973, skal lanseres globalt i januar 2007.

OpenMoko er basert på Linux og skal gjøre det enkelt for utviklere å lage applikasjoner og å levere tjenester med fellestrekk i brukergrensesnitt og adferd. Plattformen tilbyr dessuten felles lagringsmodeller, biblioteker og åpne rammeverk for applikasjonsutviklere.

– For første gang vil de mobile økosystemet bli like åpent som PC-en, med et tilsvarende mangfold av mobile applikasjoner som blir lettere å få tak i, sier Sean Moss-Pultz, arkitekt for OpenMoko og produktsjef i FICs Mobile Communication Business Unit i en pressemelding.

– Ringetoner utgjør allerede et marked på mange milliarder. Vi mener nedlasting av mobile applikasjoner til en åpen plattform vil bli enda større, sier han.

Styreformann i FIC, Dr. Ming J. Chien, sier at standardisering på en åpen plattform vil sparke i gang et fullstendig økosystem for mobiltelefonutviklere.

– Jeg er begeistret fordi jeg tror mobiloperatører vil se en økning i omsetningen fra ny datatrafikk. Og muligheten for å skreddersy mobiltelefonen akkurat som du vil, bør være veldig attraktivt for sluttbrukerne, sier Chien.

Sentralt i OpenMokos mål om å øke datatrafikken og å få til uanstrengt levering av mobile applikasjoner, er et administrasjonsverktøy som skal gjøre det trivielt å legge til, fjerne eller oppdatere applikasjoner. Ideen er hentet pakkehåndteringsverktøyet apt-get, først og fremst kjent fra Debian-baserte Linux-distribusjoner.

Applikasjonene vil gjøres tilgjengelige gjennom ulike «feeder». Dette inkluderer programvare som er OpenMoko-sertifiserte, men også via andre kommersielle og fellesskapsbaserte kilder.

OpenMoko-plattformen er også basert på OpenEmbedded, et rammeverk å lage Linux-distribusjoner rettet mot integrerte enheter.

– Dette gir sluttbrukerne tilgang til bokstavelig talt tusenvis av eksisterende applikasjoner basert på åpen kildekode fra blant annet prosjektene OpenZarus, Familiar Linux og Ångström, sier Michael Lauer, grunnlegger av OpenEmbedded-prosjektet og blant utviklerne av OpenMoko.

OpenMoko-plattformen skal fungere sammen med eksisterende infrastruktur, samt med nøkkeldata for blant annet e-post, kontakter og kalender.

Blant annet samarbeider OpenMoko med programvareselskapet Funambol, som skal levere full støtte for push-e-post og PIM-synkronisering til alle applikasjonene som kjøres på plattformen. Tilkobling til arbeidsgiverens servere for meldinger og samarbeid skal være like transparent som å sende en tekstmelding.

FICs første mobiltelefon med OpenMoko, Neo1973, vil etter alt å dømme være utstyrt med en 2,8 tommers trykkfølsom VGA-skjerm (480 x 640 piksler). Den vil ha innebygd GPS-mottaker og støtte for GSM-nettverk over hele verden.

Den er basert på en Samsung s3c2410-brikke og leveres med USB 1,1-støtte, Micro-SD-spor, 2,5 mm audiojack og bare to knapper. Den betjenes ellers med fingeren eller en stylus. Mobilen har 128 MB minne og 64 MB NAND-basert flashminne. Den lades via USB-kabelen og måler 120,7 x 62 x 18,5 mm.

Det er lagt opp til at brukeren selv skal laste ned det meste av programvaren. Det som vil være ferdig installert, et administrasjonsprogrammet for applikasjonene, støtte for synkronisering av e-post, kontakt og kalenderdata, samt OpenMoko Software Development Kit (SDK) for programvareutvikling.