TELEKOM

Vil gjøre mobilsurf mye billigere

EU-kommisjonen foreslår å halvere data-kostnaden.

4. juli 2011 - 10:55

Brussel (NTB): Kommisjonen vil halvere kostnadene av å bruke mobiltelefonen til å surfe på internett i EU.

Det kommer fram i et nytt forslag, som legges fram onsdag denne uken, ifølge Financial Times.

Forslaget innebærer at de gjennomsnittlige prisene på dataroaming i EU mer enn halveres i perioden 2012 til 2016. Det vil også bli nye tak på prisene for samtaler og tekstmeldinger.

Svært mange forbrukere har fått ubehagelige overraskelser etter mobilbruk i utlandet.

- Gode nyheter

- Dette er gode nyheter, sier Kostas Rossoglou i den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC til FT.

Å surfe på internett utenlands i EU skal fra 2012 ikke koste mer enn 90 eurocent (7 kroner) per megabyte. Fra 2014 skal prisene kuttes til 50 eurocent (4 kroner), sammenlignet med en gjennomsnittlig pris i dag på 16 kroner.

Kommisjonens forslag er et slag i ansiktet på mobiloperatørene, som har drevet en hard lobbykamp for å forhindre tøffere regulering av roaming-prisene.

Manglende konkurranse

Det innebærer også at forbrukerne skal få anledning til å velge et annet nettverk når de reiser ut av landet, enn det de abonnerer på hjemme.

Kommisjonen innførte første gang priskontroll på roamingtjenester i 2007 for å sikre at forbrukere betalte lik pris rundt om i EU. Når tiltakene videreføres og ytterligere strammes inn, er det på grunn av manglende konkurranse i markedet for samtaler og kommunikasjon, opplyser Kommisjonen.

Dagens regler skulle i utgangspunktet utløpe i juli neste år.

Eliminere

I en pressemelding pekes det på at roamingprisene for samtaler i dag fortsatt er over tre ganger så høye som innenlandsprisene. For datatrafikk innenlands betaler ofte forbrukeren mindre enn 5 eurocent for å laste ned 1 megabyte data, mens prisen er på 2,60 euro utenfor landets grenser.

Det nye forslaget legges fram av kommissær for Digital Agenda, Neelie Kroes, og er del av hennes mål om å i praksis eliminere roaming-kostnader innen 2015, skriver Financial Times. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.