BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gjøre terminalservere til historie

VMware vil snu oppned på serverbaserte klienter, men hevder likevel at Citrix er en partner.

15. juni 2007 - 07:51

VMware er et programvareselskap som lever løsninger for å virtualisere operativsystem. De har imidlertid ambisjoner om å ta dette mye lengre enn bare å virtualisere servere.

digi.no har fått en prat med Richard Garsthagen, selskapets Product Marketing Manager for Enterprise Desktops. Han forteller om selskapets løsning for virtualiserte klientoperativsystemer installert på en sentralisert server.

VMware går nå til direkte angrep på markedet for serverbasert infrastruktur, et marked som lenge var dominert av Citrix.

– Folk kaller terminalserveren for Citrix-serveren, selv om det egentlig er en Windows-server med noe programvare på toppen, sier Garsthagen.

Citrix leverte på 1990-tallet en egen virtualiseringsserver som gikk under navnet Citrix Winframe. Det var en spesialutgave av Microsofts operativsystem. Senere bygde imidlertid Microsoft terminalserverfunksjonalitet inn i Windows Server. Citrix greide imidlertid å lokke mange kunder til å kjøpe deres programvare i tillegg, fordi de kunne tilby mer og bedre funksjonalitet.

Citrix-produktene var spesielt populære i Norge, med en svært høy andel av kundene som satset på terminalservere.

– Vi erstatter terminalservere med Virtual Desktop Infrastructure, sier Garsthagen, til digi.no.

Dette er et produkt som på mange måter ligner de andre virtualiseringsproduktene fra VMware, men isteden for å virtualisere servere, virtualiseres klient operativsystemer.

– Det vi har gjort er å bruke virtualisering til å kjøre serverbaserte systemer, men istedenfor å dele en server med mange, lar vi en virtuell server kjøre alle klientene. Disse klientene ligger på serveren, og får samme fordeler som for virtualisering gir serverne, sier Garsthagen.

Det går blant annet på funksjonalitet som Distributed Resource Scheduling (DRS), en teknologi som sammen med VMotion gjør at virtualiserte operativsystemer kan flyttes fra en server til en annen i fart, uten at brukeren merker noe til det.

– Ved hjelp av DRS kan min virtuelle maskin flyttes hele tiden for å kjøre på en server med ledig kapasitet, sier Garsthagen.

Brukerne får også glede av VMware High Availability (HA), en funksjon som gjør at en ny virtuell maskin starter opp for å erstatte en som har gått ned av en eller annen grunn.

Fordi de virtuelle maskinene ikke deler filer og resurser på samme måte som en terminalserver, skal denne løsningen også skalere bedre enn en terminalserver.

– Man kan enkelt kjøre 50 desktopklienter på en server, hevder Garsthagen.

Det åpner blant annet for at brukerne kan være lokale administratorer.

– Jeg tror fortsatt at terminalservere vil eksistere for enkle oppgaver, men virtualisering vil ta over mye, sier Garsthagen

Selv om VMware med dette produktet går rett i strupen på terminalservere, hevder Garsthagen hardnakket at de ikke ser på Citrix som en konkurrent.

– Citrix er en viktig partner for oss, sier Garsthagen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Han mener at selskapet har muligheter til å bruke sin kommunikasjonsprotokoll, ICA, til å levere gode tilkoblingsløsninger også mot VMwares Virtual Desktop Infrastructure, på samme måte som de bruker den mot Microsofts terminalserver. Utfordringen der er imidlertid at de må konkurrere mot Microsofts RDP-protokoll, åpen kildekodeløsningen VNC, og en lang rekke lignende systemer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.