BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gjøre tv-tittingen mye mer mobil

Bruk av Qt skal åpne for tv-økosystem på «nesten enhver» enhet.

Slik kan klient-brukergrensesnittet til Nokia Siemens Networks' Ubiquity Multiscreen TV Platform se ut.
Slik kan klient-brukergrensesnittet til Nokia Siemens Networks' Ubiquity Multiscreen TV Platform se ut. Bilde: Nokia Siemens Networks
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2010 - 12:55

Nokia Siemens Networks (NSN), et selskap mest kjent for å tilby telekomutstyr på infrastruktursiden, kunngjorde i dag at selskapet har utviklet en ny plattform som skal kombinere Interett med tv på enhver enhet. Plattformen kalles «Ubiquity Multiscreen TV» og består blant annet av et klientprogramvare basert på Nokias Qt-rammeverk. Qt ble opprinnelig utviklet av norske Trolltech.

Nå er ikke denne plattformen noe NSN en tjeneste som NSN skal tilby selv. I stedet er det snakk om en plattform som andre selskaper, for eksempel kabelselskaper, Internett-leverandører eller mobiloperatører kan tilby sine kunder.

– Elegansen i denne tilnærmingen er den enkelhet. Videoinnhold fra ulike kilder kan bringe sammen og tilbys side om side med webapplikasjoner og andre nettbasert tjenester og leveres til enhver enhet, uansett hvor den er, ved å bruke et felles, anvendelig klientgrensesnitt, sier Brook Longdon, sjef for medie- og underholdningsløsningene til NSN, i en pressemelding.

– Vår Ubiquity Multiscreen TV Platform forener tradisjonell, kringkastet tv med webinnhold for å tilby en tjeneste som enkel å bruke og som folk vill elske, hevder Longdon.

Selv om innholdsbeskyttelse er mislikt blant mange av brukerne, er det viktig for mange av innholdsleverandørene. Den nye plattformen skal ha DRM-løsninger som fungerer på tvers av enhetene. Dersom den enkelte operatør tillater det, skal den nye klienten også åpne for at brukerne kan dele videoinnhold med hverandre gjennom webapplikasjoner og sosiale nettverkstjenester.

Klienten skal fungere på mange operativsystemer, trolig de fleste som støttes av Qt. Spesifikt nevnes Android og Symbian. Klienten skal tilby rask oppstart av og skifting mellom kanaler og støtter animasjoner basert på 3D-grafikkakselerasjon.

Ifølge NSN skal det være mulig for operatørene å bruke Qt-økosystemet til å integrere eller åpne egne applikasjonsmarkedsplasser for å levere nye tjenester basert på tv-plattformen.

NSN har ikke kommet med så mange konkrete eksempler på hva plattformen vil gi brukerne, men et scenario er at en bruker ser på en fotballkamp på mobiltelefonen mens han sitter på bussen på vei hjem fra jobben. I det bussen er framme, setter trykker brukeren på pauseknappen, går hjem, spiser middag og setter seg i godstolen i stuen og fortsetter å se på kampen fra der han trykket på pause, men denne gang på sin store tv-skjerm. I et separat vindu i hjørnet av tv-skjermen kan brukeren sende eller motta utveksle meldinger om scoringene med sine venner.

Ifølge NSN skal flere store operatører valgt bestemt seg for å ta i bruk den nye plattformen, men selskapet nevner ingen navn.

På denne siden har NSN en video som viser hvordan Ubiquity Multiscreen Plattform fungerer og kan se ut for brukeren.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.