Vil gjøre verktøy som Cleansweep overflødig

Microsoft arbeider nå med å lage et installasjonstjeneste for Windows-applikasjoner som skal være mye snillere mot systemet og tidligere installert programvare. Tjenesten skal også muliggjøre gjøre fjerninstallasjon av programvare.

Microsoft arbeider nå med å lage et installasjonstjeneste for Windows-applikasjoner som skal være mye snillere mot systemet og tidligere installert programvare. Tjenesten skal også muliggjøre gjøre fjerninstallasjon av programvare.

Mange av installasjonsprogrammene som følger med applikasjoner kan være godt skjulte mareritt. De ser riktig så hyggelige og ryddige ut på utsiden, men kan virkelig lage rot i systemet på brukerens maskin, selv om alt ser ut som om det går som det skal. Et par typiske eksempler er overskriving av nyere bibliotekfiler med gamle, eller at avinstalleringen av én applikasjon også tar med seg filer som behøves av andre applikasjoner.

Windows Installer Service, som den nye tjenesten vil hete, kombinert med en forbedret utgave av InstallShield, vil ifølge TechWeb holde bedre regnskap med hvilke filer som er installerte og/eller endret under en installasjon av en applikasjon. På den måten vet tjenesten hva som skal fjernes når den tilknyttede applikasjonen skal avinstalleres. Hvis installasjonen feiler før den er fullført, vil den slettes og systemet gjenopprettes slik det var før installasjonen ble startet.

Hvis en fil tilhørende en applikasjon blir ødelagt eller fjernet, vil Installer Service søke etter filen og installere den på nytt fra installasjons-CD-en. Brukeren skal dermed slippe komplette ominstalleringer av programvare på grunn av filfeil. Mange brukere bruker mye tid på slikt vedlikehold som egentlig burde være unødvendig.

Mange Windows-brukere bruker verktøy som CleanSweep for å gjøre det mulig å rydde opp alt surret dagens installasjonsprogrammer lager på harddiskene. Forhåpentligvis vil slike programmer bli overflødige med denne nye tjenesten.

Windows Installer Service vil også dra fordeler av Active Directory-teknologien i Windows NT 5, slik at de ansatte IT-avdelingene kan installere en applikasjon på mange maskiner uten å måtte bruke installasjonsprogrammet på hver maskin. En IT-administrator kan også sette opp en fremgangsmåte slik at nye ikoner for applikasjoner automatisk installeres på arbeidsflaten til hver bruker i katalogen. Når brukeren klikker på ikonet, blir programvaren installert fra serveren.

Den første applikasjonen som vil benytte denne teknologien, er Microsoft Office 2000, som skal komme i første kvartal av 1999. Microsoft vil også gjøre Installer Service tilgjengelig for alle andre som produserer Windows-applikasjoner.

Til toppen