Vil ha 25 millioner statlige kroner for Store Norske Leksikon på nett

Kunnskapsforlaget ber om 25 millioner kroner årlig fra staten for at alle landets skoler og biblioteker skal få benytte seg av Store Norske Leksikon på nett. Hvis ikke truer forlaget med å nedlegge leksikonet.

Kunnskapsforlaget ber om 25 millioner kroner årlig fra staten for at alle landets skoler og biblioteker skal få benytte seg av Store Norske Leksikon på nett. Hvis ikke truer forlaget med å nedlegge leksikonet.

Det er Aftenposten som i dag skriver at Kunnskapsforlagets Store Norske Leksikon blir nedlagt hvis ikke det offentlige garanterer en viss inntekt.

Kunnskapsforlaget, som er eid av Aschehoug og Gyldendal, har sendt sitt prisforslag til Kulturdepartementet, der de ber om 25 millioner kroner årlig for at alle landets skoler og biblioteker fritt skal kunne benytte seg av nettleksikonet.

Administrerende direktør i Kunnskapsforlaget, Kristin Weidemann Wieland sier til Aftenposten at tilbudet er beregnet ut fra 1,3 millioner årlige brukere i skoler og biblioteker.

Leksikonbasen som inneholder 145.000 artikler og rundt 6.000 relevante, oppdaterte lenker, er noe av det Kunnskapsforlaget tilbyr. På nettsidene til Store Norske Leksikon står det nå at et årsabonnement koster 480 kroner. (Med 1,3 millioner årlige, betalende brukere, vil dette utgjøre en omsetning på over 64 millioner kroner).

Beløpet Weidemann Wieland ber om er, ifølge Aftenposten, basert på en kraftig videreutvikling av tjenesten, og også på en betydelig delfinansiering fra private kunder.

J. W. Cappelens Forlag AS har valgt en annen løsning på sinn nettsatsing. Cappelens ettbindsleksikon, Caplex, ble i høst lansert som en gratis nettjeneste. Denne skal finansieres av reklame, og samarbeidsavtaler med flere av de store portalene skal skaffe trafikk.


Forlagssjef Haavard Nordlie i Cappelen er forferdet over Kunnskapsforlagets krav til Kulturdepartementet. Han sier til Aftenposten at han opplever varselet om nedlegging av Store Norske Leksikon som en dårlig skjult trussel, og hevder at Kunnskapsforlaget har kjørt seg inn i et økonomisk uføre.

- Forlaget har så store etterslep og investeringer at de må ha disse 25 millionene for å holde hodet over vannet. Det er mulig det er greit å betale 25 millioner for et produkt, men det er ikke riktig at det offentlige betaler 25 millioner årlig for produktutvikling i et privat firma, sier Nordlie til Aftenposten.

Til toppen