Vil ha abonnement for nedlasting av musikk

IFPI-sjef Marte Thorsby vil vurdere ulike abonnementsløsninger for nedlasting av musikk.

Musikkbransjen taper så mye som 70 milliarder kroner i året på grunn av piratkopiering, mener Amerikanske Institute for Policy Innovation (IPI). Dette har ført til et tap av hele 71.060 jobber i og utenfor musikkbransjen.

Musikkbransjens plateforening IFPI i Danmark gikk derfor i går ut og foreslo at forbrukerne kan laste ned ubegrenset musikk til et fast beløp per måned.

Markedsdirektør i IFPI Danmark, Jesper Bay mener at platebransjen har mer å tjene på å kreve en abonnementsavgift, for eksempel 100 kroner per måned, som kan gi ubegrenset adgang til musikk.

På spørsmål fra digi.no om hva norske IFPI vil gjøre, medgir IFPI-sjef Marte Thorsby at også Norge vurderer ulike former for abonnementsløsning.

- Vi vurderer løpende forskjellige former for abonnementsløsninger, enten streaming eller nedlasting, sier hun til digi.no.

Thorsby presiserer at Norge på ingen måte er bundet av det Danmark gjør.

- Danske må gjerne inngå ulike avtaler med nettaktører. Vi her i Norge må forhandle med våre aktører og komme fram til en nasjonal avtale her, sier hun.

Hun innrømmer likevel at platesalget går raskt nedover, og at IFPI Norge nå blir tvunget til å se på de endringer som følger markedet.

Foreningen Piratgruppen i Danmark er svært godt fornøyd med det danske forslaget om nedlasting til en fast pris, men mener 100 kroner er i overkant av hva som kan kreves som abonnement.

- Hvis det er snakk om filer som kan lastes ned og hverken er skadet av DRM eller overvåkings-programvare, så ser vi det som en god løsning. Men med hensyn til prisen bør IFPI overveie om ikke den er i overkant. Det finnes ingen unge mennesker som kjøper musikk for 1.200 kroner i året, sier Claus Pedersen fra Piratgruppen.

Les mer om: