JUSS OG SAMFUNN

Vil ha åpne formater i stat og kommune

Stiftelsen Åpne kontorprogrammer på norsk har spesifisert sine krav til åpne dokumentformater.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2005 - 11:20

Bruk av åpne formater i forvaltningen er et viktig punkt i eNorge-planen som har lagt opp løpet for offentlig it frem til 2009. Men hvordan dette skal spesifiseres er ikke klart. Stiftelsen Åpne kontorprogrammer på norsk har nå laget en liste over krav til åpenhet som OpenDocument fyller, og som de mener regjeringen bør følge opp.

Med andre ord setter stiftelsen opp formatet de selv støtter som standard for hvilke krav som bør settes.

Stiftelsen står for finansieringen av oversettelsen av kontorpakken OpenOffice.org til norsk. Denne gratiskonkurrenten til Microsoft Office benytter OpenDocument som standardformat for sine filer. Stiftelsens kritikk retter seg i praksis mot bruken av proprietære lukkede formater i Microsofts kontorpakker. Den tar ikke opp Microsofts kommende format Office Open XML,

EU har satt opp fire krav til åpne dokumentstandarder, og OpenDocument fyller alle disse kravene, mener stiftelsen. Kravene er:

1. Standarden er anerkjent og vil bli vedlikeholdt av en ikke-kommersiell organisasjon, og det løpende utviklingsarbeidet foregår på basis av beslutningsprosess som er åpen for alle interesserte parter.

OpenDocument vedlikeholdes av standardiseringsorganisasjonen OASIS. Microsoft har nylig fremmet sitt format for Ecma International som vil ta det videre til ISO.

2. Standarden er publisert og dokumentasjonen er tilgjengelig, enten gratis eller for en ubetydelig avgift. Det er tillatt for alle å kopiere, distribuere og bruke standarden gratis.

3. Den intellektuelle rettighet knyttet til standarden er gjort ugjenkallelig tilgjengelig avgiftsfritt.

4. Det er ingen forbehold om gjenbruk av standarden.

Stiftelsen har i tillegg lagt til flere funksjonskrav som skal gjøre standarden mer brukervennlig og gi mer innovativ bruk innen spesialiserte felter:

5. Formatet er XML-basert med en syntaks som er lagt så nær opp til eksisterende standarder som mulig.

6. Det brukes ingen binære formater i standarden.

7. OpenDocument har ingen digitale restriksjonsmekanismer innebygget.

8. Bruk av OLE-objekter er åpent dokumentert i OpenDocument. De er ikke eid av bestemte leverandører som hindrer konkurrenter i å bruke formatet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.