Vil ha egen barnesone på nettet

Representanter i den amerikanske kongressen tar nå til orde for å utvide rekken av toppdomener med et eget .kids-domene. Tanken er å skape et "sikkert område" for barn som ferdes på Internett.

Det er republikaneren John Shimkus fra Illinois og Massachussetts-demokraten Ed Markey som står bak forslaget som innebærer at ICANN pålegges å opprette et eget .kids-domene.

ICANN (the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vedtok i november opprettelsen av syv nye toppdomener, deriblant .biz og .info, men unnlot å innføre et eget .kids-domene, som i praksis ville fungert som et signal om at innholdet på disse Internett-sidene er passende for unge surfere.

ICANN-talskvinne Mary Hewitt sier at ICANN sist høst avviste innføringen av et eget .kids-domene fordi "organisasjonen ikke følte seg komfortabel med å sette standarder for sømmelighet for et globalt medium, eller å overvåke domenet".

- Vi fryktet dessuten at ICANN kunne holdes ansvarlig dersom upassende innhold likevel skulle finne veien til en .kids-side. Jeg ser ikke hvordan vi skulle få det til å fungere, sier Hewitt til nyhetsbyrået Reuters.

Det er imidlertid argumenter Shimkus og Markey ikke vil høre på. Nå vil senatorene at kongressen vedtar en egen lovtekst som sier at ICANN må opprette et .kids-domene senest 30 dager etter at lovforslaget eventuelt blir vedtatt, og før ICANN kan opprette noe annet toppdomene.

- På biblioteket finner du som regel en egen bokavdeling for barn. Det vi foreslår er å gjøre det samme for Internett, sier Shimkus til Reuters.

Nå eksisterer det forsåvidt allerede et selskap som opererer et eget .kids-område på Internett, men siden selve toppdomenet ikke eksisterer, kreves det at brukerne først laster ned en egen programsnutt som omdirigerer nettleserne utenom det ICANN-kontrollerte systemet.

Til toppen