JUSS OG SAMFUNN

Vil ha egen domene-klagenemnd

Domstolene bør spares fra ressurskrevende domenekonflikter av mer eller mindre triviell karakter. I stedet bør det opprettes en egen klagenemnd for domenestrider, mener en arbeidsgruppe.

22. mars 2002 - 10:59


".no eller aldri - forvaltningsmodell og tvisteløsning under norsk domeneadministrasjon"


Arbeidsgruppen ble opprettet i mai i fjor og har vært ledet av underdirektør Alf-Petter Tenfjord, Post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet.

.no

.no.no


Domenenavn under toppdomenet .no forvaltes i dag av NORID i forståelse med telemyndighetene. NORID er en del av selskapet UNINETT FAS AS, og driver sin virksomhet med hjemmel i privatrettslige regler.

Ansvarsforholdet mellom registerenheten NORID og offentlige myndigheter må klargjøres, og det må presiseres at offentlige myndigheter skal ha rett og plikt til å legge generelle rammer for hvordan .no-domenet skal forvaltes. Ansvarsforholdet bør reguleres i en forskrift som legger klare rammebetingelsene for forvaltningen av .no.På denne måten sikrer myndighetene seg innflytelse over NORIDs virksomhet ved å stille offentligrettslige krav til aktiviteten. Samtidig vil NORIDs virksomhet fortsatt skje etter privatrettslige regler, og NORID vil ikke utøve forvaltningsmyndighet på vegne av offentlige myndigheter. Dermed kan fordelene med dagens system blant annet i form av effektivitet, fleksibilitet og lave priser videreføres, går det fram av rapporten.

- Det er viktig med en god samfunnsmessig forvaltning av domenet .no. Dette er nødvendig for at myndigheter skal kunne utforme en helhetlig politikk for utviklingen av informasjons- og kommunikasjonssamfunnet. Et klarere rammeverk for tildeling av domener under .no vil også gi økt forutsigbarhet for innehavere og søkere av domenenavn, sa departementsråd i Samferdselsdepartementet, Per Sanderud, da han fredag fikk overlevert sluttrapporten fra arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppen anbefaler også at NORID skilles ut som et eget aksjeselskap under UNINETT AS.

Rapporten vil bli sendt på høring til berørte myndigheter og organisasjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.