Vil ha egen løsning for norske e-bøker

Gyldendal, Aschehoug og Bokklubben er skeptiske til at andre enn dem skal selge elektroniske bøker.

Vil ha egen løsning for norske e-bøker

Gyldendal, Aschehoug og Bokklubben er skeptiske til at andre enn dem skal selge elektroniske bøker.

Det lille selskapet Elittera fra Horten i Vestfold fortalte tidligere i år at norske e-bøker snart ville være en realitet. Flere titler skulle være klare før jul.

Selskapet har så langt sikret seg avtaler med NRK Aktivum, Bazar og Samlaget, mens de fortsatt er i samtaler med CappelenDamm.

Lanseringen har imidlertid latt vente på seg, i påvente av avtaler med flere forlag. Nå spøker det for de som ønsker elektroniske titler på norsk under årets juletre.

Det viser seg nemlig at Aschehoug, Gyldendal og Bokklubben sammen ønsker å lage en alternativ løsning for distribusjon og salg av e-bøker i Norge.

Administrerende direktør Fredrik Nissen i Gyldendal sier til Dagens Næringsliv at det vil være et blindspor å gå via Elittera. Da ønsker han heller å jobbe sammen med Aschehoug og Bokklubben for «å skape en bredest mulig bransjeløsning».

- Vi er skeptiske til å trekke inn bransjeeksterne aktører, og mener at distribusjon av e-bøker er noe som bør beholdes internt i bokbransjen, sier administrerende direktør Fredrik Nissen i Gyldendal til Dagens Næringsliv.

Bokklubben-sjef Kristenn Einarsson opplyser til avisen at bøker først vil fly av elektroniske hyller dersom de tilbys på nettsteder som allerede har stor trafikk, slik som Bokklubbens eget nettsted.

Han bekrefter samtidig at de jobber med å lage en løsning for salg av e-bøker. De ønsker imidlertid ikke gå ut med mer informasjon før de er klare for å tilby tusenvis av titler.

Aschehoug ved forlagsdirektør Kari Spjeldnæs bekrefter det nye samarbeidet, men legger til at e-bøker først og fremst er et bransjetema, og ennå ikke et krav fra lesere og kunder.

Elittera er likevel ikke bekymret for egen satsing, til tross for at de de største forlagene nå ser ut til å snu ryggen til deres plattform.

- De får bare holde på, men vi er med i Bokhandlerforeningen, og dermed har forlagene leveringsplikt til oss. Derfor vil e-bøker fra Aschehoug og Gyldendal også være tilgjengelig hos oss, sier Elittera-sjef Eddy Robertsen til Dagens Næringsliv.

    Les også:

Til toppen