Vil ha felles ladekabel til alle mobiler

En rekke mobil-produsenter stiller seg bak en felles standard for mobilladere og mobil tilkobling.

Vil ha felles ladekabel til alle mobiler

En rekke mobil-produsenter stiller seg bak en felles standard for mobilladere og mobil tilkobling.

Hvem har vel ikke opplevd frustrasjonen med at mobilen er i ferd med å gå i strøm, samtidig som at laderen ligger igjen hjemme og ingen av kollegaene har en nøyaktig lik lader? Det samme gjelder kabelen for synkronisering med en PC. Langt fra alle benytter mini-USB.

Denne uken kunngjorde organisasjonen OMTP (Open Mobile Terminal Platform) at den har utgitt en anbefaling skal bidra til å innføre en felles USB-kabel blant alle mobilprodusentene som skal kunne brukes til både å lade opp mobilen og til å overføre data.

OMTP er tilknyttet en rekke mobilprodusenter, inkludert Nokia, Sony Ericsson, LG, Motorola og Samsung. Organisasjonen har som mål å forenkle opplevelsene kundene til mobiloperatører har med mobile datatjenester.

Den nye anbefalingen er ratifisert av de ni hovedmedlemmene, som alle er mobiloperatører. Telenor er blant disse.

OMTP mener at én standardisert kabel som benyttes av alle nye mobiler vil være et betydelig skritt på veien, både når det gjelder brukeropplevelser og miljø.

Organisasjonen skriver at med den utskiftingstakten mobilbrukerne har i dag, mange bytter mobil to ganger i året, vil det bokstavlig talt være hundrevis av millioner ladere og datakabler i sirkulasjon, bare i Storbritannia. I tillegg kommer et enormt utvalg av ulikt tilleggsutstyr, slik som hodetelefoner, handsfree-sett for bil og mye annet som har fysisk tilkobling.

OMTP mener at denne fragmenteringen skal unødvendige kostnader for hele verdikjerden. Dessuten skaper den forvirring og begrenser brukernes valg til å velge, samt at den hindre den frie konkurransen.

OMTP anbefaler at den relativt nye micro USB-standarden skal støttes på tvers av alle mobilenheter. USB er en teknologi som er en de facto-standard i PC-industrien og en teknologi som er godt kjent blant konsumentene.

- OMTPs arbeid for å bringe overensstemmelse for det som er en enkel, men likevel betydelig anbefaling, vil gi en gevinst med stor rekkevidde. Med reduksjonen av antallet kabler som trengs til mobil datatilkobling, kan vi fortsette å forbedre brukeropplevelsene i våre enheter samtidig som vi reduserer byrden dette legger på miljøet, sier Markku Verkama, direktør for porteføljeplanlegging ved Nokia Technology Platforms, i en pressemelding.

- OMTP har ikke makt til gjøre noen ting, men ved at medlemmene representerer omtrent 85 prosent av GSM-markedet, gir vi en sterk, offentlig budskap om at dette er veien vi ønsker å gå, sier Nick Allott, teknisk sjef for OMTP, til ZDNet UK.

micro USB ble ferdig spesifisert så sent som i januar i år. Kontakten er tynnere enn den vanlige mini USB-kontakten og dermed bedre egnet for mobiltelefoner som stadig blir mindre. Foreløpig er denne kontakten likevel lite brukt.

Til toppen