I forrige uke ble det kjent at programvareselskapet RealNetworks uten tillatelse har samlet inn private opplysninger fra brukere av sin programvare. Nå er den amerikanske advokatstanden i bevegelse, og fører blant annet en sak fra en bruker som syns han bør få fire milliarder kroner for uleiligheten.
Det amerikanske programvareselskapet RealNetworks har ved hjelp av RealJukebox, et program som installeres for å høre på musikk over nettet, samlet inn en rekke private opplysninger fra mange av de omlag 12 millioner brukerne.
Selskapet ba i forrige uke brukerne om unnskyldning for personvern-overtrampet, og opplyste om at feilfiksen kunne lastes ned fra selskapets hjemmesider.
Les mer om hva brukerne ble utsatt for:
RealNetworks beklager personvern-overtramp
Men brukerne gir seg ikke så lett. RealNetworks saksøkes nå fra flere hold. En av RealJukebox-brukerne, Jeffrey Wilens, saksøker selskapet for brudd på delstatens lovverk om god forretningsførsel, og krever 500 millioner dollar, eller ca fire milliarder kroner.
I tillegg ble selskapet offer for et søksmål foretatt på vegne av alle RealJukebox-brukerne. Denne saken skal nå opp i den føderale retten. Søksmålet er basert på selskapets brudd på personvernlovgivningen, og uetisk forretningsførsel.
Advokat Kellie Allen sier til ZDNet at det er en viktig sak fordi den handler om retten til personvern i forhold til RealNetworks mulighet til å samle inn personlig informasjon uten å informere brukerne om dette.
Søksmålet ber retten kreve at alle brukerne som har betalt for programvare som har videresendt opplysninger til selskapet vil få en kompensasjon. Anklagerne vil også at all privat informasjon skal slettes fra nettstedet, og de krever en forklaring på hva som er gjort med de innsamlete dataene hittil.
(Kilder: News.com, Wired News og ZDnet)