UTVIKLING

Vil ha flere iPhone-apper til Windows Phone

Microsoft med nytt verktøy til dagens iPhone-utviklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mai 2011 - 13:11

Selv om Microsoft stadig forteller om et voksende antall utviklere og applikasjoner til Windows Phone, er det langt igjen før nivået nærmer seg det til de viktigste konkurrentene, ikke minst iOS og iPhone. Det er mange populære applikasjoner som finnes til iPhone som ikke finnes til smartmobiler basert på Microsofts plattform.

Sammenlignet med de største av konkurrentene er Windows Phone en ny plattform, og antallet utviklere som lager applikasjoner til plattformen vil etter alt å dømme øke også framover. Samtidig, som Microsofts Jean-Christophe Cimetiere selv skriver i dette blogginnlegget, innebærer ikke utvikling på plattformen noen egentlig endring for eksisterende .NET-utviklere, men i stedet en videreføring. Det betyr at det bør være temmelig ukomplisert for erfarne .NET-utviklere å lage applikasjoner til Windows Phone.

Til tross for dette ønsker Microsoft nå å lokke til seg mobilapplikasjonsutviklere som ikke har erfaring med .NET. Dette gjelder i særdeleshet personer som i dag lager applikasjoner til iOS.

Cimetiere skriver i blogginnlegget at Microsoft nå har gitt ut et verktøy som skal gjøre det enklere for iOS-utviklerne å flytte applikasjoner fra iOS til Windows Phone. Cimetiere sammenligner verktøyet med en reiseparlør, et første verktøy for å kommunisere på et språk.

Verktøyet, iPhone/iOS to Windows Phone 7 API mapping tool, gjør det mulig for utviklerne å velge API-kall (Application Programmering Interface) fra iOS og raskt finne fram til tilsvarende klasser, metoder og hendelser i Windows Phone 7, sammen med eksempelkode i C# og API-dokumentasjon for begge plattformene.

Microsoft mener at iOS-API-ene grovt kan deles inn i en håndfull kategorier, audio/video, grafikk/animasjon, ytelse, sikkerhet, datahåndtering, nettverk/Internett og brukergrensesnitt.

I det nye verktøyet, som er webbasert, har Microsoft i første omgang konsentrert seg om de tre sistnevnte.

Cimetiere skriver dog at man ikke kan vente at verktøyet vil dekke alle API-ene til iOS, fordi plattformene er for ulike til at det er mulig.

Spørmålet er om dette er nok til å lokke iOS-utviklerne til å lage applikasjoner også for Windows Phone.

I en artikkel om AppNation-konferansen, som ble arrangert i San Francisco i forrige uke, skriver nyhetsbyrået AFP at det er Android som er plattformen de fleste iOS-utviklere vurderer å støtte.

– I de siste syv månedene har Android blitt den de facto sekundærplattformen der ut, som folk utvikler for. Jeg tror det er en generell vente-og-se-interesse for de øvrige plattformene, sier Drew Ianni, formann i AppNation, til AFP.

Han får støtte av Mario Tapia, direktør for mobile produkter i den uavhengige applikasjonsbutikken GetJar, som distribuerer mobilapplikasjoner til en rekke forskjellige plattformer.

– Nesten alle som utvikler for iPhone, har flyttet videre til Android, sier Tapia.

– Når alt kommer til at, handler det om distribusjon. Du flytter dit hvor publikum er, sier han.

Men Microsoft har så langt nektet å si om hvor mange Windows Phone-mobiler som har blitt solgt i butikkene til nå. Selskapet har, etter det digi.no kjenner til, heller ikke sagt noe om salgs- eller nedlastingstall fra Windows Phone Marketplace.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.