Vil ha IT-nomadene til Norge

IT-bransjen mangler hoder, og Manpower kan bli redningen.

Vil ha IT-nomadene til Norge

IT-bransjen mangler hoder, og Manpower kan bli redningen.

IT-bransjen kan være i underskudd av så mange som 5.000 IT-hoder i Norge. Rekruttering over landegrensene har lenge vært benyttet i bransjen.

Også Manpower vil se på denne muligheten. Rekrutteringsselskapet ElanIT er et datterselskap av Manpower som har en stor vikarpool med IT-folk som leies ut til bedrifter.

For det viser seg nemlig at IT-folk liker å være vikarer. Elan IT har fått mange av de store tunge selskapene i Norge som kunder, og ansetter rundt 60 IT-vikarer hver måned og over 1.000 per år. Mellom 30 og 40 av disse får tilbud om fast ansettelse.

    Les også:

Nå viser en internasjonal undersøkelse gjort av Manpower at folk kan være villig til å flytte på seg. Undersøkelsen er foretatt blant over 31.000 arbeidstagere i 27 land:

Mer enn hver tredje arbeidstaker er villig til å flytte hvor som helst i verden for en bedre og mer spennende jobb. Norge kommer som nr. 23 blant land folk ønsker å jobbe i.

- I tiden som kommer vil stadig flere bli jobbnomader. Norge trenger flere av disse og kampen om arbeidskraften blir tøffere og mer global. Vi må bli flinkere til å utarbeide rekrutteringsstrategier og markedsføre Norge som jobbland, sier konsernsjef Terje Nygaard i Manpower.

Hele 78 proent svarer at de er villige til å flytte på seg for en jobb, 41 prosent kan flytte permanent. 37 prosent kan flytte hvor som helst i verden. 18 prosent kan flytte inntil et par timers reisevei fra hjemstedet. 20 prosent sier de kun vil flytte innenfor landets grenser, mens 13 prosent sier de er villige til å flytte hvor som helst i Europa.

Samtidig viser undersøkelsen at Norge får beholde sine egne. Ifølge Manpower Norges jobbskifteundersøkelse for 2008, sier 2 prosent at de er villige til å øke reiseveien med inntil 2 timer. 7 prosent er villige til å flytte innenfor Norges grenser mens 8 prosen sier de kan flytte til utlandet for en jobb.

- At så få nordmenn vil flytte utenlands må ha sammenheng med at de aller fleste av oss tydeligvis mener at Norge er et attraktivt land å bo i. Vi har et godt arbeidsmarked, jobbsikkerhet og gode sosiale ordninger. Dessuten har vi få store internasjonale selskaper i forhold til andre land, sier Nygaard.

De mest populære land folk ønsker å jobbe i er USA, England og Spania. England står øverst på ønskelisten for europeiske arbeidstagere. På den annen side søker arbeidsgivere flest arbeidstagere fra Kina, USA, India, England og Tyskland. Svenske arbeidsgivere har Norge som nr. 2 etter sitt hjemland over land de vil jobbe i.

 1. Topp 10 land der arbeidsgivere søker arbeidskraft:
 2. USA, Kina
 3. England ,USA
 4. Spania, India
 5. Canada, England
 6. Australia, Tyskland
 7. Arabiske Emirater, Japan
 8. Frankrike, Spania
 9. Italia, Frankrike
 10. Tyskland, Canada
 11. Argentina, Polen

Liste over de 25 første land folk ønsker å jobbe i:

1. USA

2. England

3. Spania

4. Canada

5. Australia

6. Arabiske Emirater

7. Frankrike

8. Italia

9. Tyskland

10. Argentina

11. Portugal

12. Brasil

13. Kina

14. Sverige

15. Østerrike

16. Sveits

17. Belgia

18. Irland

19. Nederland

20. Japan

21. Singapore

22. Hong Kong

23. Norge

24. India

25. Qatar

Til toppen