Vil ha klagenemnd for innhold på nett

Gisle Hannemyr har løsningen som skal hindre misbruk av private opplysninger på nettet.

Vil ha  klagenemnd for innhold på nett

Gisle Hannemyr har løsningen som skal hindre misbruk av private opplysninger på nettet.

På gårsdagens eNorge-forum hos IT-minister Heidi Grande Røys snakket universitetslektor og medlem i Personvernkommisjonen Gisle Hannemyr om det redaktørtomme rommet.

YouTube, useriøs blogging og debattforum kan avle en rekke usakligheter og usannheter, som blir lagt ut uten sensur.

I utkastet til en rapport som skal fremlegges i desember foreslår Personvernkommisjonen at det oppnevnes en ny nemnd som kan håndtere klagesaker fra privatpersoner.

Hannemyr illustrerte behovet med saken som nå pågår i Oslo tingrett mellom skoleelever i Molde og den nasjonalistiske organisasjonen Vigrid.

To skoleungdommer fra Molde er saksøkt etter film om den høyreekstreme organisasjonen NorgesPatriotene.

Partiformann for NorgesPatriotene, Øyvind Heian, krever at filmen blir fjernet fra nettstedet YouTube og vil ha oppreisning for ærekrenkelse.

Flere titallstusen har så langt klikket seg inn på nettstedet YouTube for å se filmen «Vigrid, Det siste oppgjør» laget av de unge filmskaperne fra Molde. I filmen blir NorgesPatriotene knyttet sterkt opp mot den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

- Et slikt innhold hadde neppe passert en redaktørpult, selv ikke den sløveste, presiserte Hannemyr på eNorge-Forum møtet.

De to ungdommene er trygg på at de vinner saken, men vil fjerne filmen fra YouTube om retten bestemmer det. Problemet er at filmen allerede ligger på andre nettsteder som de ikke har kontroll over.

Til toppen