JUSS OG SAMFUNN

Vil ha kulturskatt på mobil og brett

Slik skal Apple og Google betale.

Den franske presidenten, Francois Hollande, vil i løpet av sommeren ta stilling til om franske forbrukere må betale en ekstra kulturskatt på slg av smarttelefoner og nettbrett.
Den franske presidenten, Francois Hollande, vil i løpet av sommeren ta stilling til om franske forbrukere må betale en ekstra kulturskatt på slg av smarttelefoner og nettbrett. Bilde: Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
14. mai 2013 - 08:03

I løpet av sommeren skal den franske president Francois Hollande bestemme om Frankrike skal innføre en ny kulturskatt, som vil bli ilagt smarttelefoner og nettbrett. Det blir nemlig foreslått i en rapport som den franske regjeringen har fått på bordet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har tidligere Canal Plus-direktør Pierre Lescure blitt bedt om å komme opp med nye måter å finansiere det franske kulturlivet på.

Ett av forslagene er å innføre en skatt på smarttelefoner og nettbrett. Årsaken er at forbrukerne bruker mer penger på å kjøpe disse enhetene enn de betaler for innhold.

Dermed blir skatten direkte rettet mot de to store i dette markedet: Apples iPhone og iPad samt Android-enheter som lages av Samsung, HTC og andre. Dermed blir Google også, dog indirekte, rammet.

Ifølge Reuters betaler TV-seere, TV- og radiostasjoner samt nettleverandører i dag skatt som er øremerket kulturformål. Blir forslaget til Lescure en realitet vil denne kulturskatten også gjelde smarttelefoner og nettbrett-kundene.

– Selskapene som lager disse nettbrettene må, i en liten grad, også bidra med en del av inntektene fra sitt salg for å hjelpe de som lager innholdet, sier den franske kulturministeren Aurelie Filipetti til journalister. Hun understreket at skatten skal bli «minimal» og bredt distribuert.

Det har skapt kontroverser i Frankrike at Apple og Google bidrar lite til skatteinngangen, noe som burde gjøre denne type skattlegging mer akseptabel. Men det skaper også spenninger mellom teknologi-gigantene og franske styresmakter. Tidligere i mai ble det også kjent at Yahoo ble hindret i å kjøpe en kontrollerende eierpost i den franske videotjenesten Dailymotion, som underbygger dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.