Vil ha Linux i alle mobiler

Motorola satser for fullt på Linux i sine mobiltelefoner. Allerede fra neste år vil åtte av ti nye Motorola-telefoner komme med Linux og Java under skallet.

Motorola satser for fullt på Linux i sine mobiltelefoner. Allerede fra neste år vil åtte av ti nye Motorola-telefoner komme med Linux og Java under skallet.

Motorola melder seg mer og mindre ut av systemkrigen mellom Symbian-alliansen og Microsoft om hvem som skal dominere fremtidens mobilplattform.

Den amerikanske mobiltelefonprodusenten går i stedet sine egne veier og satser på det frie operativsystemet Linux og programmeringsspråket Java i sine kommende telefoner.

- Linux og Java er en del av vår kjernestrategi, sier Motorolas 3G-sjef i Europa, Bob Schukai, til den svenske teknologiavisen Ny Teknik.

Ifølge Schukai vil Motorola "kanskje lage en Symbian-telefon og en eller to modeller med et eget operativsystem", men 2004 vil primært handle om Linux og Java for Motorolas del, sier han til avisen.

Motorola er en av eierne av Symbian (sammen med bl.a. Nokia, Sony Ericsson, Ericsson, Samsung), men Schukai uttrykker overfor Ny Teknik at han synes diskusjonen rundt operativsystem har fått for mye oppmerksomhet i teknologitidsskrifter:

- Operativsystemet er uinteressant. Det finnes ingen brukere der ute som våkner opp om morgenen og tenker "hvilket operativsystem skal jeg bruke i dag?" De lurer mer på hva de skal bruke telefonen sin til.

Hvorfor satser så Motorola på Linux? Det er flere grunner - den mest åpenbare er den rent økonomiske - med Linux slipper Motorola å tenke på linsensavgifter. Dernest gir Linux total frihet i forhold til å designe og tilpasse menyer og innhold i hver enkelt telefon. Med Microsoft eller Symbian på lasset kan de respektive eierne i prinsippet sette grenser for hvordan systemet kan tilpasses. Og for det tredje er Linux populært i Kina, et av Motorolas viktigste markeder, sier Schukai til Ny Teknik.

Til toppen