Vil ha lisens for pengespill over nett

KrF vil sperre tilgangen til nettspill, men Teknologirådet mener det bærer galt av sted.

Vil ha lisens for pengespill over nett

KrF vil sperre tilgangen til nettspill, men Teknologirådet mener det bærer galt av sted.

Teknologirådet foreslår at Stortinget innfører en lisensordning for spillbransjen på nett. Storbritannia innførte en slik ordning i fjor.

For å få lisens i Storbritannia må nettspillene tilfredsstille krav om å fange opp spilleavhengighet, informere om tapsrisiko og følge med på spillernes alder og identitet. Teknologirådet mener en slik ordning bør innføres også i Norge, i stedet for å forby utenlandske spillnettsteder.

- Filosofien bak et lisenssystem er at vi ikke klarer å regulere nettspill effektivt. Da kan vi få større kontroll hvis vi liberaliserer. Det vil styre nettspill inn i en kontrollerbar og håndterbar form, så myndighetene har en viss kontroll, sier Teknologirådets direktør Tore Tennøe til Aftenposten.

Nederland har gjort det motsatte av Storbritannia. I Nederland er det innført mer forbud ved at internettleverandørene er påbudt å sperre trafikken mellom nederlandske brukere og utenlandske nettspillsider. Teknologirådet fraråder at norske myndigheter gjør det samme, fordi det i praksis vil bety internettsensur.

- Det vil være vanskelig å håndheve og problematisk i forhold til ytringsfriheten på internett. Skal vi forby alt på nettet som er forbudt etter norsk lov, og er det Telenors ansvar som internettleverandør å være politi på internett, spør Tennøe.

Regjeringen vil forby pengetransaksjoner mellom norske banker og nettspill i utlandet. Leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (KrF) mener regjeringen må være enda strengere. Hun foreslår at Norge går inn for den nederlandske modellen. (©NTB)

Til toppen