TELEKOM

Vil ha nedre grense for bredbåndshastighet

Den svenske regjeringen bes innføre en klar nedre grense for hva som får kalles bredbånd.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. apr. 2008 - 13:43

I dag kan i praksis alle Internett-forbindelser som er raskere enn ISDN-hastighet, kalles bredbånd. Dette gjelder både i Norge og Sverige. På oppdrag av den svenske regjeringen har Åke Hedén, til vanlig kommunalråd i Enköping, utformet en rapport om statlige tiltak for å fremme bredbåndsutbygging på landsbygden i Sverige. I forrige uke leverte Hedén rapporten «Bredband till hela landet» (SOU 2008:40) til den svenske infrastrukturministeren, Åsa Torstensson.

I rapporten tar Hedén til orde for at bredbånd minimum bør være på 2 megabits per sekund når det skal bygges ut bredbånd til områder i Sverige med mer spredt bebyggelse.

Dette lyder kanskje ikke så høyt, men Hedéns forslag handler om kapasitet i begge retninger, altså også oppstrøms. Man skal lete lenge for å finne en ADSL-leverandør som kan tilby noe særlig mer enn halvparten av dette.

- Jeg anser at en oppstrømshastighet på minst 2 Mbit/s er meget viktig for både privatpersoner og bedrifter, da behovet for å sende kapasitetskrevende filer som for eksempel tegninger, rapporter, fotografier og videoklipp, øker, skriver Hedén.

Hedén mener dette kravet skal gjelde over hele landet, og at det sannsynligvis vil måtte oppgraderes til 10 megabits per sekund i begge retninger allerede om fem år.

- Det er et gulv vi har satt opp for at den digitale kløften ikke skal bli dypere. Men den infrastrukturen som bygges, må være oppgraderbar, sier Hedén i en kommentar til ComputerSweden.

I rapporten skriver Hedén også at IT må bli en del av all framtidig byplanlegging og skrives inn i lovgivningen for planlegging og bygg.

- IT burde håndteres på samme måte som elektrisitet, veier, vann og avløp, sier han.

Per i dag mangler 145.000 husholdninger og 39.000 selskaper tilgang til bredbånd i Sverige.

Ifølge en svensk undersøkelse (PTS Bredbandspriser i Norden 2006-PTS-ER-2007:1) hadde Sverige høyest andel av faste Internett-forbindelser med 2 Mbit/s kapasitet eller bedre Norden i 2005, med 53 prosent. Norge lå nederst med 13 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.