BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil ha nytt «mobil-internett»

Et eget domene for nettsider tilpasset mobilbruk er på vei, men Opera og Gartner mener et eget mobil-internett er ut.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juli 2005 - 11:52

Mobilene har allerede WAP- sider, som er tilpasset mobilbruk, men dette er ikke nok, mener de som står bak planene om et nytt toppnivådomene.

Det nye domenet skal etter planen bli .mobi, et domene for nettsider laget spesielt for mobile enheter, melder bbc.co.uk.

Utviklingen av ”mobilt Internett” har gått sakte. WAP levde ikke opp til de enorme forhåndsforventningene, og vanlige nettsider er vanskelig å lese med de små skjermene på det meste som finnes av mobiltelefoner.

Tanken bak .mobi er å lage et domene der alle nettsidene er tilpasset mobilbruk, og gjøre disse lette å finne for søkemotorene. Man kan nok innvende at dette kan gjøres på enklere og billigere måter enn å opprette et nytt toppnivådomene, men et eget domene gir ett ekstra virkemiddel til mTLD, som søker om å administrere domenet. Selskapet skal kreve at innehavere av domener på .mobi følger visse standarder som skal gjøre det enkelt å lese dem for mobiltelefoner.

- Vi må gjøre dette lett oppdagbart og forutsigbart, vi må skape en opplevelse som virker på alle mobile enheter, sier talsmann for mTLD, Rick Fant.

Lansering av det nye domenet er planlagt sent i 2006. I en periode vil merkevareeiere bli gitt prioritet. Generiske navn som restaurant.mobi og travel.mobi planlegges solgt på auksjon.

Det er utvilsomt et problem at de fleste nettsider i dag lages for store PC-skjermer, mens mobilskjermene er svært små. Ikke all funksjonalitet fungerer like godt på mobiler, og langt fra alle nettsider har alternative visningsformer.

Men flere mange mener likevel at mobilt Internett nå smelter helt sammen med det vanlige Internett. Norske Operas nettlesere for mobiler, skal få dette til å skje.

- Det er slutt på mobilt Internett som en "lukket hage". Det vil smelte sammen med vanlig Internett, sa markedsdirektør i Opera Rolf Assev, nylig til digi.no.

Opera var veldig tidlig ute med sin Small Screen Rendering-teknologi, som organiserer vanlige nettsider i en lang remse på mobiltelefonen, slik at man kun ruller skjermen opp og ned, ikke sidelengs. Nye versjoner skal gjøre det stadig enklere å lese vanlige nettsider, selv om skjermen er liten.

Gartner skrev også nylig en analyse der de spådde slutten på egne nettsider for mobil. Anledningen for deres analyse var at mobilselskapet T-Mobile la ned sin satsing på egen mobilportal og nå isteden sender kundene til inngangsporten til vanlig Internett, Google.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.