JUSS OG SAMFUNN

Vil ha penger for åpent videoformat

MPEG LA-sjefen mener at VP8 og WebM krenker patentrettigheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2010 - 12:33

Google kunngjorde denne uken at det vil tilby VP8-kodeken royaltyfritt og som åpen kildekode. VP8 inkluderes også i den mer omfattende formatet WebM, som også omfatter åpne lyd- og container-teknologier.

Google fikk tilgang til rettighetene til VP8 gjennom oppkjøpet av On2 tidligere i år og fremmer det som en betydelig konkurrent til det mye brukte H.264-formatet, som på ingen måte tilbys uten royalties.

Flere aktører mener dog at VP8 har mye felles med H.264 og dermed berøres av patenter som Google ikke kontrollerer. Disse patentene er fordelt på en rekke eiere, men for å gjøre det noe enklere for lisenskundene, administreres alle patentene av gruppen MPEG LA.

Sjefen for MPEG LA, Larry Horn, forteller i en e-post til bloggeren John Paczkowski at MPEG LA nå planlegger å lage en lignende gruppering for aktører med patenter som angivelig berører VP8, men også andre kodeker. Theora er trolig også blant disse.

Ifølge Horn er det interesse i markedet for at en slik ordning, hvor lisenskundene slipper å forhandle med hver enkelt patenteier, kommer på plass.

Google frykter derimot ikke at VP8 er sårbar for patentangrep.

- Vi har gjort en temmelig grundig analyse av VP8 og On2 Technologies både før og etter oppkjøpet, og vi er veldig sikre på teknologien, og det er derfor vi gjør den til åpen kildekode, sier Mike Jazayeri, en produktsjef hos Google, til The Register.

I en annen sak skriver den britiske nettavisen om en e-postmelding Apple-sjef Steve Jobs angivelig skal ha sendt til The Register-leser som svar på spørsmål om hva Jobs mener om VP8-kunngjøringen.

Svaret skal kun ha inneholdt en lenke til dette blogginnlegget, som er relativt kritisk til VP8.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra