Vil ha skandinavisk samling mot Quark

Den nye norske brukerorganisasjonen som er stiftet for å sikre rettighetene rundt ombrekkingsprogrammet Quark Xpress, mobiliserer nå svenske og danske brukergrupper for å stå samlet mot Quark.

Den nye norske brukerorganisasjonen som er stiftet for å sikre rettighetene rundt ombrekkingsprogrammet Quark Xpress, mobiliserer nå svenske og danske brukergrupper for å stå samlet mot Quark.

- I likhet med brukerne i våre naboland, ønsker vi å få Quark til å lytte mer til oss som bruker produktet, sier interessegruppens talsmann Birgitta Hämaäläinen i Aller-gruppen i en pressemelding.

digi.no har tidligere skrevet om at grafikerne i noen av Norges største mediehus har samlet seg for å protestere mot Quarks lisenspolitikk og påståtte manglende serviceinnstilling (se peker til relatert sak i margen til høyre).

Interessegruppen satser på å samle alle de store Quark-brukerne i Norge og snakker om et tusentalls norske lisenser av programmet som er helt dominerende i utformingen av aviser, ukeblader og trykksaker i Norge. Brukerne hevder at de er utsatt for en forskjellsbehandling i Norden fordi programmene blir over dobbelt så dyre som i USA.

Dette skal blant annet ha ført til en oppgarderingsboikott i forhold til den nye versjonen QuarkXpress 4.0, både blant norske og svenske brukere av programmet. Store brukere avkreves rundt 5.600 norske kroner per bruker for å oppgradere.

- Vi har såkalte site-licenser på Quark. Dette ble innført i begynnelsen av 90-årene av Quark selv, fordi man ønsket at storbrukere hadde en felles lisens for sine brukere. Vi kan ikke se at vi i dag har spesielle fordeler av å ha slike lisenser, og etter at support og forhandler flyttet virksomheten til Danmark, melder brukerne at kvaliteten på samarbeid og service er svært variert, sier Hämäläinen.

Hun mener at uttalelser fra Quark kan tyde på at de ikke en gang er villige til å høre på kundene Hun referer til en datamesse i Sverige i januar der den internasjonale Quark-sjefen mer eller mindre skal ha oppfordret til kjøp av annen programvare hvis brukerne ikke var fornøyd med produktet..

- Det er vel heller ingen hemmelighet at brukerne allerede har begynt å vurdere hva en utskifting til annen software vil bety, selv om dette ikke er noen ønskesituasjon, sier hun i en pressemelding.

Markedssjef Connie Steen i Quark Scandinavia (i Danmark) har tidligere sagt til digi.no at det er er spennende at det nå kommer en brukerforening i Norge.Hun vil i utgangspunktet ikke diskutere noen prisstruktur i åpne fora, men hevder at prisene slett ikke urealistiske siden det har gått tre år siden forrige oppgradering.

Til toppen