BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil ha slutt på "World Wide Wait"

USAs visepresident Al Gore avduket tirsdag et nytt stamnett for Internet2. Dette gjør det mulig for langt flere institusjoner å knytte seg til forskningsnettet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 1998 - 15:59

Det nye stamnettet, som har kodenavnet Abilene, vil startes opp senere i år og vil være komplett i slutten av 1999. Abilene vil knyttes til vBNS-nettet (very high-speed Backbone Network Service) til National Science Foundation, som Internet2 kjører på i dag.

Bidragsyterne til Abilene er først og fremst private bedrifter. Quest Communications International har allerede klart et nettverk mellom Los Angeles og New York som Internet2-prosjektet kan få bruke. Dette er et fiberoptisk nettverk på over 25.000 kilometer. Cisco og Nortel skal levere nettverksutstyret, slik som rutere og svitsjer. Verdien av disse bidragene er beregnet å være over en halv milliard dollar. Abilene vil ha en båndbredde på 2,4 Gbps.

Internet2-prosjektet, som startet i 1996, inkluderer mer enn 100 universiteter og noen private sponsorselskaper som 3Com og MCI Communications.

Prosjektet er nært knyttet til Clinton-administrasjonens Next Generation Internet-initiativ. I en tale Clinton holdt i 1997, lovet han å bygge et nytt Internett som vil være mellom 100 og 1000 ganger raskere enn dagens nettverk. I motsetning til Internet2 er forskningen rundt dette neste-generasjonsinitiativet finansiert med offentlige midler.

Under tirsdagens pressekonferanse, sa Gore at regjeringen ville avslutte de dagene hvor WWW (World Wide Web) for noen er kjent som World Wide Wait. Den amerikanske regjeringen har bedt kongressen om 110 millioner dollar for dette neste-generasjonsinitiativet i regjeringens fiskalbudsjett for 1999.

Begge prosjektene er rettet mot utviklingen av nye teknologier som etterhvert vil sive ned til det globale Internett, samt til private datanettverk.

Gore annonserte også en 50 millioner dollar stor investering i Internett-relaterte prosjekter av DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), den sentrale forsknings- og utviklingsorganisasjonen til det amerikanske forsvarsdepartementet. Det ordinære Internett, først kalt ARPANET, vokste fram ved hjelp av investeringer DARPA gjorde på 60-tallet.

(Kilder: AP, TechWeb, CNN, CNET, Wired News Report)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.