Vil ha standard Java ut til mobilene

Sun mener mobiltelefoner begynner å bli kraftige nok til å kjøres standardutgaven av Java.

Vil ha standard Java ut til mobilene

Sun mener mobiltelefoner begynner å bli kraftige nok til å kjøres standardutgaven av Java.

Dagens mobiltelefoner er vanligvis utstyrt med en begrenset utgave av Java, nærmere bestemt Java Micro Edition (ME). Nå tar Sun til orde for at det er på tide at også mobiltelefoner blir utstyrt med Java Standard Edition (SE).

- Java SE, laget for stasjonære datamaskiner, vil gradvis fortrenge Java ME etter hvert som teknologiforbedringer gjør at mer regnekraft kan pakkes inn i mindre enheter, sa James Gosling, visepresident i Sun og ofte kalt faren til Java, under en pressekonferanse i San Francisco i går hvor blant annet News.com var tilstede.

- Vi prøver å konvergere alt til Java SE-spesifikasjonen. Mobiltelefoner og set-top-bokser er i ferd med å vokse opp. Denne konvergeringen vil ta år, sa Gosling, ifølge News.com.

Rich Green, Suns toppsjef for programvare, er enig i at en slik endring ikke vil skje over natten. Han mener at smarttelefoner som benytter ulike, strippete utgaver av Java vil finnes på markedet i minst et tiår til. Men han understreker at stadige forbedringer i Java ME har allerede har ført mobiltelefonenes nærmere Java SE.

Et problem med Java ME er fragmenteringen. Løsningen består av en samling med funksjonalitet, hvor noen er grunnleggende, mens andre er valgfrie utvidelser. Hver utvidelse er definert av en JRE (Java Specification Request), og til Java ME finnes det en mengde JSR-er for ulik funksjonalitet. Dette gjør det vanskelig å opprettholde Javas opprinnelige slagord - "skriv én gang, kjør overalt".

Til toppen