Vil ha sterkere kyber-forsvar

Dagens trusselbilde er uforutsigbart, mener forsvarsministeren.

Vil ha sterkere kyber-forsvar

Dagens trusselbilde er uforutsigbart, mener forsvarsministeren.

Verden har blitt mer teknologisk og digital krigføring tiltar i styrke. Forsvaret har allerede tatt høyde for dette ved å ansette ingeniører og forskere til å håndtere militære operasjoner i datanettverket.

Et godt eksempel har vi fra konflikten i Midt-Østen i krigen mellom Israel og Hamas. Få dager etter Israel satte igang sine militære luftangrep mot Gaza var over 300 israelske nettsteder hacket.

De berørte nettstedene skal angivelig ha fått innholdet erstattet med anti-israelske og anti-amerikanske meldinger.

Nå varsler Stoltenberg-regjeringen en ny strategi for et kyber-forsvar.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet utvikle et forslag til strategi for «et nasjonalt Cyber Defence», skriver Aftenposten.

- Dagens trusselbilde, som er uklart og uforutsigbart, innebærer at sårbarhetsreduserende tiltak mot spionasje, sabotasje og terrorhandlinger har vesentlig betydning som grunnsikring i samfunnet, skriver Forsvarsdepartementet i tildelingsbrevet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

I takt med utviklingen vil informasjon tilgjengelig i nettverk være en sårbar ressurs for Forsvaret og for angrep og forsøk på sabotasje.

Karttjenesten Google Earth var blant annet direkte årsaken til angrepet mot britiske tropper i Irak-krigen. Den britiske hæren fant utskrifter fra Google Earth med satellittbilder over bygningene inne på de britiske basene.

Til toppen