RESULTATERFINANS

Vil ha tak i Apples kontanter

Etter Steve Jobs bortgang øker presset for at selskapet betaler ut deler av sin enorme kontantbeholdning.

Steve Jobs tok over et nesten konkurs Apple i 1997, og har siden vært svært restriktiv med å utbetale utbytter. Nå bugner selskapet av kontanter. Etter Jobs bortgang begynner presse på at Apple skal utbetale noe til aksjonærene.
Steve Jobs tok over et nesten konkurs Apple i 1997, og har siden vært svært restriktiv med å utbetale utbytter. Nå bugner selskapet av kontanter. Etter Jobs bortgang begynner presse på at Apple skal utbetale noe til aksjonærene. Bilde: Per Ervland
10. okt. 2011 - 09:22

Apple har hele 76 milliarder dollar, eller rundt 450 milliarder norske kroner, i kontanter og finansielle plasseringer. Nå øker presset mot selskapet for å få dette distribuert til aksjonærene i selskapet, melder Bloomberg News.

Da Steve Jobs tok over sjefsstolen i selskapet i 1997 hadde Apple knapt penger til å betale lønninger. Men bare de siste to årene har selskapet doblet sin kontantbeholdning, takket være enormt salg av iPhone og iPad. Men Jobs, som gikk bort etter lang tids kamp mot kreften forrige uke, sørget for at kontantene Apple genererte ble i bedriften og reinvestert for å ta nye markeder.

Det har så langt vært en meget god strategi, selv om mange aksjonærer har vært misfornøyd med at selskapet ikke har vist interesse for verken å utbetale utbytte eller kjøpe tilbake aksjer – de to vanligste formene for å distribuere verdier til aksjonærene.

Apples finansdirektør, Peter Oppenheimer, har i stedet brukt selskapets enorme krigskasse til å sikre at selskapet har tilgang til kritiske komponenter på langsiktig basis.

Tidligere i år varslet Oppenheimer at de i løpet av de neste par årene ville bruke rundt 3,9 milliarder dollar, over 23 milliarder norske kroner, på diverse komponentkjøp og andre kapitalkostnader.

Dessuten vil selskapets ledelse ha «kruttet tørt» dersom det skulle dukke opp interessante strategiske muligheter. Apples talsperson Steve Dowling uttaler til Bloomberg News at selskapet har svært gode resultater å vise til hva gjelder sin forvaltning av kontantene. Det er nok å vise til at aksjekursen så langt i år har steget med 15 prosent. Det er betydelig mer enn resten av aksjemarkedet, som har lidt under alvorlige økonomiske uroligheter i både USA og Europa.

I motsetning til andre IT-giganter har ikke Apple brukt penger på store oppkjøp, men i hovedsak vokst organisk.

Spørsmålet er om Steve Jobs bortgang vil føre til at presset fra aksjonærer som vil ha ut mer utbytte vil føre frem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.