Vil ha trådløst og bærbart til skolene

Bærbare PCer til 60.000 elever vil ikke koste staten allverden og kan gi store gevinster.

Bærbare PCer til 60.000 elever vil ikke koste staten allverden og kan gi store gevinster.

Analyseselskapet IDC har utfra en spørreundersøkelse kartlagt stor investeringsvilje i trådløs kommunikasjon.

Dette gjelder ikke minst i skolene, som kan hente store gevinster med WLAN, der elever kan komme på nett uten bry seg med kabler og andre duppeditter. Investeringene kan fort kompenseres med innsparinger som frigjøring av datarom og færre læremidler.

Rådgiver i NHOs bransjeorganisasjon for IKT, Kyrre Lekve i Abelia anslår til Aftenposten at full dekning med bærbare PCer til rundt 60.000 elever årlig vil koste staten 210 millioner kroner.

Regnestykket forutsetter at PCen koster 8.000 kroner og elevene selv betaler 1.500 kroner i året. I tillegg må fylkeskommunene og skolene regne med kostnader med infrastruktur og drift.

Fylkeskommunene og Utdanningsdepartementet på sin side har foreløpig ikke øremerket noen midler til dette, ifølge Aftenposten.

Ålesund videregående skole er nå i gang med et prøveprosjekt der elevene leier PCen for 2.000 kroner i året. Etter fullført videregående skole får elvene et tilbud om å kjøpe maskinen for 1.000 kroner.

Det trådløse nettverket gjør det mulig for elevene å kommunisere med alle grunnkurselever og lærere hvor som helst på skoleområdet.

Gjenbruk av utrangerte PC-er kan også være et alternativ. digi.no har tidligere omtalt selskapene In/Out og Alternativ Data som har levert PCer til skoler. Selskapene har tegnet «donor-avtaler» med flere hundre leverandører som gir fra seg «gammelt skrot».

Alternativ Data har levert rundt 25.000 PCer til norske skoler. Avtalen har sin bakgrunn fra 1999 da Nærings- og handelsdepartementet og den gang Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet tok et felles initiativ til å gi skolene et bedre IKT-tilbud. Dette skulle skje gjennom nyere brukt datautstyr fra næringslivet og offentlige virksomheter.

Til toppen