JUSS OG SAMFUNN

Vil ha verdens beste offentlig sektor med IT

Statsråd Heidi Grande Røys forespeiler store gevinster gjennom tiltak fra ny IKT-melding.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har skapt store forventninger til et digitalt Norge med den nye IKT-meldingen som skal være klar 18. desember. Den skal gi videre grunnlag for regjeringens fornyingsstrategi som skal være ferdig i løpet av våren 2007.

Grande Røys inviterte i sommer 90 private og statlige bedrifter til å være med på IT-dugnad og innspill til IKT-meldingen. Foreløpig har halvparten av de inviterte benyttet invitasjonen til å forme regjeringens IT-politikk.

I høringsbrevet på FADs (Fornying- og administrasjonsdepartementet) egen side skriver Grande Røys at «Regjeringa vil skape verdas beste offentlege sektor gjennom ein dugnad saman med tilsette, frivillige lag og organisasjonar».

Statssekretær Wenche Lyngholm i FAD fortalte i dag på et eforum-møte at det aldri før har vært så stor fokus i Stortinget på IKT.

– IKT-meldingen vil hjelpe oss til å løse fellesoppgaver systematisk i forhold til eNorge-planen 2009. IKT er nå integrert i alle plan og har aldri tidligere fått en så bred dekning i Stortinget, sa hun.

Men hun medga at prioriteringen av forskning og innovasjon har vært syltynt.

Lyngholm fortalte at fornyingsstrategien som skal legges fram til våren vil legge vekt på å få fram flere kunnskapsbaserte næringer. Planen skal fortelle hva regjeringen konkret vil gjøre for å gjøre det offentlige tilbudet enda bedre.

– Norge har allerede utmerket seg internasjonalt gjennom norske IT-selskaper som Telenor, Fast og Opera.

Når vi vet at 75 prosent av kostnadene til mobiltelefonen dreier seg om programvare, må vi gjøre vårt til å stimulere til mer vekst her, sier hun.

Men det offentlige har en lang vei å gå for å bli «verdens beste» og effektiv. En nylig undersøkelse blant offentlig ansatte avdekket at halvparten av tiden blir spist opp av unødvendig byråkrati og dobbel rapportering.

Regjeringen har lenge vært klare på at det er åpne standarder og åpen kildekode som vil være kilden til forbedring.

Hva slags nettleser eller e-postleser man bruker skal ikke være avgjørende for bruk av offentlige tjenester. Regjeringens største kampsak vil være felles offentlige infrastrukturkomponenter basert på åpne standarder, sier Lyngholm til digi.no.

Dette mener hun også vil hindre digitalt klasseskille.

Grande Røys lokker med 15 milliarder kroner ekstra til øremerkede formål, dersom staten kan løse oppgavene i offentlig forvaltning og tjenesteprodukter en prosent mer effektivt hvert år uten å svekke kvaliteten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.