BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil helprivatisere Telecom Italia

Den italienske regjeringen har vedtatt å selge alle gjenværende statseide aksjer i Telecom Italia. Aksjeposten på 32,8 prosent forventes å spe på den skrale italienske økonomien med rundt 70 milliarder kroner.

6. okt. 1997 - 13:10

Vedtaket kommer til tross for en heller uklar politisk situasjon i landet, der regjeringen vil møte mange fallgruber i sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

Finansminister Mario Draghi mener imidlertid at salget av telekom-aksjene ikke bør bli gjenstand for de store politiske bølgene, idet staten ikke gjør annet enn å trekke seg ut av eierskapet.

Draghi sier til Financial Times at regjeringen vil overvåke markedet og kan komme til å revurdere hele eller deler av salget om markedet for telekomaksjer utvikler seg negativt.

Det var i helgen at regjeringen endelig bestemte seg for å selge sin tredel av Telecom Italia, verdens femte største telekomoperatør. Unisource og AT&T, som selskapet nylig undertegnet smarbeidsavtaler med, er allerede inne i selskapet på eiersiden.

Telecom Italia har vært en av de beste aksjene på Milan-børsen det siste året med en verdistigning på 134 prosent, selv om selskapet sist uke gikk ned fem prosent.

Den italienske regjeringen regner med å kunne selge sin aksjepost for 16.567 milliarder lire (70 milliarder kroner), noe som gjør denne privatiseringen til den nest største i Europa noen sinne. Bare den tyske regjeringens salg av 26 prosent av Deutsche Telekom for DEM 20 milliarder (81 milliarder kroner) i november i fjor er større. Italia-salget blir til sammenligning større enn alle andre teleprivatiseringer i Europa til sammen i år.

For få uker siden gjorde den franske regjeringen et lignende vedtak om å selge en fjerdedel av France Telecom, og et lignende vedtak er gjort av Portugals regjering gjeldende fjerdeparten av aksjene i Telecom Portugal. I Norden er status at den danske regjeringen har foreslått å at staten selger seg kraftig ned i Tele Danmark. Den svenske regjeringen har i likhet med den norske ennå ikke planer om å selge ut av sine statlige televerk, svenske Telia og norske Telenor.

Tilsammen er det 1,5 milliarder aksjer som skal selges, noe som utgjør 28,5 prosent av aksjekapitalen. Resten, som utgjør 4,3 prosent er satt av til ulike bonusordninger, blant annet til privatinvestorer.

Italia forbreder seg på medlemsskap i den Europeiske økonomiske og monetære union i 1999, og vil bruke inntektene fra telekomsalget til å styrke statsfinansene. Regjeringen er imidlertid avhengig av kommunistenes fortsatte støtte om budsjettet for neste år skal gå igjennom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.