BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil helst ikke ha kursfall

Børsintroduksjonen av Telenor planlegges slik at selskapet ikke skal miste verdi etter noteringen. Om en klarer å selge en stor del av aksjene til Ola og Kari Nordmann, vil det skapes en ekstra kunstig etterspørsel når aksjefondene skal kjøpe aksjer sin sine porteføljer etter noteringen.

Frode Eriksen
27. okt. 2000 - 13:24

Beslutningen om børsnotering ventes tatt i nær framtid, muligenens allerede til uka der 1. november er nevnt som en mulig dato av kilder i Telenor.

Da starter også aksje-rushet som skal sørge for at den halve skatten folk flest bruker til pinnekjøtt og lutefisk i år skal gå til Telenor-aksjer.

Ifølge VG satser Telenor og Næringsdepartementet på at aksjen skal bli en populær folkeaksje. Årsaken til at Telenor synes dette er en god ide ligger i at aksjefond i Norge og internasjonalt har regler som sier at de skal eie en viss del av visse aksjer, og blant disse aksjene kommer Telenor. Om en på forhånd klarer å selge stor del av aksjene til folk flest, slik at fondene ikke får kjøpt opp nok, skapes det en ekstra etterspørsel i markedet etter Telenor-aksjer som man tror vil øke verdien, heller enn som med Telia, redusere den.

I tillegg kommer bonusen med at aksjeeiere er mer lojale kunder. Et annet moment er det politiske, siden det til neste år er Stortingsvalg. Dagens regjering vil neppe tillate at en del hundre tusen aksjeeiere skal sitte med aksjer som faller i verdi like før et valg, slik en nå ser i Sverige.

I tillegg planlegges det en aksjegave for de som velger ikke å selge. VG erfarer at det skal etableres en slik bonusordning lik den som er gjort ved flere andre delprivatiseringer av telesalg i Europa. En mye brukt ordning er at om du kjøper ti aksjer får du en bonusaksje dersom du fremdeles eier aksjene dine etter ett år, og en aksje til etter to år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.