Vil hjelpe NSA-varsler til Island

Assange bistår Snowden.

Vil hjelpe NSA-varsler til Island
Reykjavik, Islands hovedstad, vil kunne bli NSA-varsler Edward Snowdens nye hjem. Bilde: Wikimedia Commons/Srikanth Jandhyala

Washington (NTB-AFP): Varsleren Edward Snowden er kontakt med WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange for å få hjelp til å søke asyl på Island.

Snowden tør ikke oppholde seg i USA etter at han lekket detaljer rundt landets overvåkingspraksis og har for tiden base i Hongkong, mens han jobber for å få asyl på Island.

– Vi er i kontakt med Snowdens advokater og er involvert i prosessen rundt å forhandle fram et asyl på Island, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, som selv er på flukt fra svenske myndigheter og har søkt tilflukt på Ecuadors ambassade i London.

Onsdag ble det også kjent at Snowdens team har vært i kontakt med islandske myndigheter.

– En av hans representanter har, etter det jeg kjenner til, hatt noen uformelle diskusjoner med ansatte hos et par ministre. Men det har ikke vært noen formelle diskusjoner, sier statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Han påpeker at Snowden må være på Island for å søke om asyl på øya, og vil ikke kommentere saken ytterligere før det er tilfelle. (©NTB)

Les mer om: