BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil hugge opp Microsoft i tre

Den amerikanske avisen USA Today hevder at Justisdepartementet og delstatene som har saksøkt Microsoft er blitt enige: Kapp Microsoft opp i tre biter. Justisdepartementet avviser ikke påstandene.

Einar Ryvarden
13. jan. 2000 - 09:07
USA TodayJustisdepartementet
MicrosoftThomas Penfield Jackson
Les om Microsoft-rettssaken:


- Saken i USA Today er unøyaktig på mange måter og representerer ikke nøyaktig vårt standpunkt, sier Gina Talamona, informasjonsansvarlig i det amerikanske Justisdepartementet til nyhetstjenesten Cnet.

Med dette innrømmer hun at USA Today bare har bommet på detaljer i sin sak.

Modellene Justisdepartementet og delstatene har valgt har vært diskutert flittig tidligere, men Justisdepartementet går et hakk videre. I tillegg til å dele Microsoft i et selskap som eier operativsystemet og et som eier vanlig programvaren, vil Justisdepartementet også skille ut Microsofts mange Internett-tjenester i et eget selskap.

En faktor som kan ha ført til at Justisdepartementet og delstatene valgte de hardeste virkemidlene er forrige rettssak mot Microsoft, der selskapet ble dømt for å ha presset PC-leverandører til å kjøpe Windows-lisenser. Etter flere års krangling, er det fleste enige om at Microsoft stort sett vred seg unna og kunne fortsette som før. Justisdepartementet og delstatene ønsker å unngå at denne historien gjentar seg.

Dommen er heller kanskje ikke noen overraskelse når man ser på hva som skjedde når Standard Oil og Bell ble funnet skyldig i monopolvirksomhet. Selskapene ble ikke forsøkt styrt, men ble delt opp for å sikre varige vern mot deres makt.

Men delingen er bare et krav og forslag - nå skal dommeren og en jurist forhandle mellom Microsoft og Justisdepartementet sammen med de 19 delstatene. Hva som blir det endelige resultatet er et åpent spørsmål.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra