JUSS OG SAMFUNN

Vil ikke eksportere IT til diktaturer

Et lovforslag vil avverge bruk av amerikansk teknologi i overvåking og nettsensur.

1. des. 2011 - 11:04

Et medlem av underhuset i USAs nasjonalforsamling, Chris Smith (republikaner fra New Jersey) har ifølge Wall Street Journal utarbeidet et lovforslag som tar sikte på å avverge diktaturers bruk av amerikansk IT-utstyr i overvåking og nettsensur.

I høst er det avslørt at nettsensuren i Syria anvender webfiltre fra Blue Coat. Det er også kjent hvordan Gadafi-regimet i Libya anvendte vestlig teknologi til å fange opp e-post og andre meldinger og kartlegge opposisjonelle.

USA har allerede ordninger på plass for å begrense eksporten av teknologi til undertrykkende regimer. Problemet er dels at kontrollen ikke er god nok, dels at håndhevingen ikke fungerer. Assad-regimet fikk for eksempel sine Blue Coat-filtre gjennom ulovlig reeksport fra Dubai.

Smiths lovforslag, «Global Online Freedom Act», vil spesielt forby eksport av teleteknologi som kan brukes til nettsensur og overvåking.

Smith har arbeidet med denne problemstillingen lenge. I 2006, da det ble kjent hvordan Cisco, Microsoft, Google og Yahoo samarbeidet med kinesiske myndigheter i å håndheve sensur av søketjenester, foreslo Smith å lovfeste et påbud om å rapportere alle tilfeller der amerikanske aktører etterkommer krav om overvåking og sensur fra andre regjeringer. Forslaget kom aldri så langt som til en avstemning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.