JUSS OG SAMFUNN

Vil ikke ha internettarkiv

– Brudd på menneskerettighetene, mener Advokatforeningen.

Er det OK at staten lagrer alle norske nettsider for ettertiden? Nei, mener Advokatforeningen.
Er det OK at staten lagrer alle norske nettsider for ettertiden? Nei, mener Advokatforeningen. Bilde: Per Ervland
11. mars 2013 - 07:48

Oslo (NTB): Regjeringens forslag om å lagre så mange som mulig av norske nettsider for all framtid i et eget arkiv blir møtt med skepsis. Advokatforeningen mener dette er et brudd på menneskerettighetene.

Arkivet skal fungere som historisk dokumentasjon og skal ivareta den norske kulturarven. Men forslaget vil ikke la enkeltpersoner reservere seg mot lagring, noe Advokatforeningen mener vil gå ut over personvernet, skriver Klassekampen.

– Dette er sterkt betenkelig, særlig med tanke på den frie diskusjonen på nettet. Det er viktig at borgerne kan uttrykke seg fritt og selv ta stilling til hva som skal være allment tilgjengelig, sier Eva Jarbekk, leder i Advokatforeningens lovutvalg, til Klassekampen.

Advokatforeningen mener forslaget bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som slår fast at alle «har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse».

Norsk medieforskerlags leder Paul Bjerke ser annerledes på saken.

– Det kan ikke være opp til den enkelte å reservere seg mot hva som tas vare på, sier han, og understreker at det som ligger på nettet er fremtidens historie. Hans hovedprinsipp er at alt skal tas vare på, fordi man i dag ikke vet hva som vil være viktig når et fenomen skal studeres i fremtiden.

- Derfor må vi ha muligheten til å gå tilbake og se hvor ting startet, hvor ideer kom fra, sier Bjerke.

Han er ikke bekymret for personvernet og viser til at det skal være begrensninger på hvem som har tilgang til materialet i fremtiden. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.