Vil ikke love bredbånd til distriktene i 2007

SV gikk til valgkamp på bredbånd-støtte til distriktene, men nå vil ikke IT-minister Røys love noe.

SV gikk til valgkamp på bredbånd-støtte til distriktene, men nå vil ikke IT-minister Røys love noe.

Regjeringen bevilget med revidert statsbudsjett på fredag nye 50 millioner kroner til bredbåndsutbygging.

Dette er en skuffelse for de fem prosentene av norske husstander som ikke har og heller ikke vil få et ADSL-tilbud i løpet av året.

Telenor og deres konkurrenter har tidligere fortalt at de på markedsmessig basis bare vil bygge ut 95 prosent av alle norske husstander. Det lønner seg ikke å bygge ut de siste fem prosentene.

SV gikk til valgkamp på at alle i Norge skulle få et bredbåndstilbud. I fjor høst skrev analyseselskapet Teleplan en rapport på oppdrag fra departementet der konklusjonen var at det koste cirka 800 millioner kroner å gi de siste fem prosentene av norske husstander en 1 MBit-linje.

Hvor mye de nye 50 millioner kronene vil hjelpe vet hun ikke, men hun står fast ved sitt uttalte mål.

- Min ambisjon er at alle skal ha bredbånd i 2007, sier Røys.

Men betyr fjorårets statsbudsjett og det reviderte statsbudsjettet at SV har fått gjort en avtale? Har SV fått et løfte om et stort bredbåndsløft fra de andre regjeringspartiene til neste år?

Men det vil ikke Røys love. Da digi.no spurte om de resterende midlene kommer på statsbudsjettet for 2007 blir Røys mer vag.

- Jeg kan ikke garantere eller signalisere noe som helst. Vi må krangle med de andre departementene om midler, men bredbånd er min og mitt departements førsteprioritet, sier Grande Røys til digi.no.

Dermed ligger det an til en tøff dragkamp mellom alle gode offentlige saker - 800 millioner kroner er mye penger, selv på statsbudsjettet.

Til toppen