Vil ikke redde små mobilaktører

Konkurransetilsynet vil ikke gripe inn når store teleoperatører skviser de små med billige mobiler.

Det er nå 22 mobiloperatører på det norske markedet, og de fleste tilbyr flere abonnementstyper. Totalt finnes det nå 82 forskjellige abonnementer på markedet. Og billige telefoner helt ned til en krone, er ofte knyttet til dyre abonnementer.

Nå frykter teleanalytiker Tore Aarønæs at det er kun de store teleoperatørene som Telenor og NetCom som har råd til å tilby subsidierte mobiltelefoner, eller selger dem på «avbetaling».

Dermed binder de opp kundene slik at de mindre og rimeligere aktørene ikke har lommebok til å ta opp konkurransen, mener han.

    Les også:

Men Konkurransetilsynet betviler at Telenor kan anklages for konkurransevridning.

– Rent juridisk kunne dette vært en sak dersom det hadde bidratt til å hindre nyetableringer. Men denne type «subsidiering» har vært i markedet helt siden GSM startet sin utbredelse, og det er etter dette vi har vært vitne til mange nye mobiltilbydere, sier seksjonssjef i Konkurransetilsynet Geir Pettersen til digi.no.

Han mener at subsidiering er en vanlig form å selge produkter på, og at det ikke kan kalles misbruk.

– Uavhengig om det er subsidiering av infrastruktur eller maskinvare, ser man ofte leverandører bruker denne formen, sier Pettersen.

For eksempel har skrivere etter hvert blitt ganske rimelige, mens blekkpatronene som man er avhengig av for å skrive ut, er rådyre.

– Vi går uansett ikke inn og vurderer denne saken, men får vi en klage fra en mobiltilbyder må vi naturlig nok ta det opp, framholder Geir Pettersen.

Han mener at forbrukere uansett bør bruke Post- og teletilsynets sider, som gir en mulighet til å selv kunne regne ut hva slags mobilabonnement som i lengden kan være mest lønnsomt.

Til toppen