PRIVACY SHIELD

Vil ikke utfordre Privacy Shield på minst et år

Europeisk personvernmyndigheter vil først se om USA oppfyller forpliktelsene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. juli 2016 - 15:28

Article 29 Working Party (WP29), som representerer datatilsynene i de 28 EU-landene, kunngjorde i dag at gruppen ikke vil utfordre den nye og reviderte Privacy Shield-avtalen mellom EU og USA før den har fått virke i et år. Dette til tross for at WP29 er bekymret over flere deler av avtalen, blant annet knyttet til kommersielle aspekter og tilgangen offentlige, amerikanske myndigheter har til data overfør fra EU/EØS-land.

Neste sommer

I en pressemelding skriver WP29 den første felles og årlige revisjonen av ordningen vil være avgjørende for hvilke mekanismer som skal vurderes videre, spesielt med hensyn til robusthet og effektivitet. 

I tillegg til å vurdere om de gjenstående problemene har blitt løst, skal også det også vurderes om sikkerhetsordningen som tilbys under Privacy Shield faktisk fungerer og er effektive. 

Dette revisjonsarbeidet ventes ifølge Reuters å være ferdig i løpet av neste sommer. 

Det var under en pressekonferansen i dag at Isabelle Falque-Pierrotin, som er leder for både WP29 og de franske datavernmyndighetene, sa at WP28 ikke vil utfordre Privacy Shield-ordningen på nytt før man har fått evaluert den første, årlige revisjonen av ordningen. Dette skriver Reuters. 

Standardklausulene neste

Privacy Shield-ordningen erstatter Safe Harbour-ordningen, som i fjor høst ble erklært ugyldig av EU-domstolen. Det har i ettertid også blitt stilt spørsmål om gyldigheten til flere andre ordninger, blant annet EU-godkjente standardklausuler, som bedrifter i dag bruker som juridisk grunnlag for overføring av europeiske persondata til datamaskiner i USA.

Ifølge Falque-Pierrotin kommer ikke WP28 til å vurdere disse før etter den første, årlige revisjonen av Privacy Shield. Det er dog allerede kjent at det irske datatilsynet har bedt irsk høyesterett vurdere den juridiske statusen til slike ordninger. 

– Dersom situasjonen på den offentlige sikkerhetssiden anses som OK i forbindelse med den første, årlige revisjonen, kommer det til å få betydning også for andre overføringsverktøy ved å sikre deres juridiske robusthet på nytt, sa Falque-Pierrotin ifølge Reuters.

Leste du denne? Frankrike går til angrep på Microsoft sin datalagring. Norge følger saken tett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.