JUSS OG SAMFUNN

Vil innkassere på bokklassikere i e-format

Den 30-årige læreren Øystein Kleveland fra Kristiansand utnytter gratis bokklassikere på weben og vil forsøke å selge deg blant annet Æsops fabler og Trollmannen fra Oz i e-bokformat.

19. juli 2002 - 14:16

Sørlendingen er utdannet lærer og jobber nå i Color Line. Lenge har han gått med ideen om å utnytte gratisutgaver av gamle bok-klassikere på engelsk som ligger fritt tilgjengelige på nettet.

Derfor har Kleveland stiftet enmannsforetaket Kleveland Publishing og selger videre 20 e-verk i uken fra tekster som det idealistiske Project Gutenberg har å tilby.

Prosjektet, som har pågått i mange år, ledes av amerikaneren Michael S. Hart og tar sikte på å taste inn viktige bokverk gjennom dugnadsånd, slik at de blir fritt tilgjengelige på Internett.

Klevelands idé er å tilby disse verkene i e-bokformat gjennom Microsoft Reader for en billig penge. Han skal ha ti amerikanske dollar for ett års abonnement og legger ut 20 nye bøker i uka. Siste ukes tilbud blir slettet, slik at det bare er 20 bøker tilgjengelig på webtjenesten hans til enhver tid.

- Men er det lov å videreselge klassikere som andre har gjort en jobb med?

- Jeg lurte også på hvordan det forholdt seg med copyright på bøkene da ideen ble unnfanget for ca. tre år siden. Jeg tok kontakt med Etablerersenteret i Vest-Agder som henviste meg til en advokat som var spesialist på slike spørsmål. Advokaten fikk alle opplysninger om forretningsplanen og sa at det jeg hadde tenkt å gjøre var helt i orden, både med tanke på Project Gutenberg som jeg konverterer tekstfilene fra men også med hensyn til de norske og internasjonale copyright-reglene, sier Kleveland til digi.no.

Hva sier så opphavsmannen til Project Gutenberg selv, Michael Hart?

"Flere dusin av våre e-bøker har copyright, så han får muligens problemer med disse. I tillegg er noen av bøkene, som er fritt tilgjengelige i USA, ikke det i andre land. Vi råder alltid slike personer til å bruke lokal advokathjelp. Når det gjelder Project Gutenberg....., støtter vi nesten alle forsøk på e-bokpublisering, til og med de som nekter å støtte oss som gjenytelse...vi er mer ute etter å endre verden enn å få penger...i det minste så lenge jeg sitter ved roret", skriver Hart i en e-post til digi.no.

Kleveland har ikke tenkt å dele de pengene han eventuelt får inn. Hadde han benyttet syv sider med tekst om prosjektet, tekst som innleder hver bok, ville han måtte donere 20 prosent av inntektene til Mr. Hart.

- Jeg oppfatter prosjekt-teksten som en referanse og en godkjennelse for alle som vil spre bøkene. Når jeg fjerner referansen, trenger jeg heller ikke betale dem, sier Kleveland.

Opprinnelig hadde Kleveland syslet med tanken om å samle 3.000 av bøkene på et lagringsmedium, som en CD, for å selge dem, men ble etter hvert overbevist om at digital distribusjon mer fornuftig.

Han har selv hatt en Pocket-PC og brukt Microsoft Reader i tre år. Han valgte formatet fordi han synes det fungerer veldig bra, ikke minst med plug-ins på både ordlister og oversettelser mellom ulike språk.

Sørlendingen mener de tradisjonelle forlagene og bokhandlerne har valgt en gal strategi når det gjelder forsøkene på å spre bøker i e-bokformat.

- Tre dollar for én bok er altfor mye. Jeg skjønner godt at folk ikke kjøper dem. Problemet er at bokhandlerne først og fremst må fokusere på å selge nye bøker på tradisjonell måte, sier han og mener at tilbudet om 1040 klassikere for ti dollar må være et godt tilbud.

Kleveland har også et idealistisk mål for å få opp bruken av e-bøker:

- Som du kanskje skjønner er målet mitt med å drive forlag ikke kun å tjene penger. Jeg har oppdatert websiden min med to nye lisensalternativer for skoler og organisasjoner som ikke har råd til å betale full lisens, skriver han i en e-post til digi.no etter intervjuet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra