JUSS OG SAMFUNN

Vil investere 1.2 milliarder i digital kringkasting

Norkring, selskapet som eier mesteparten av infrastrukturen i kringkastings-Norge, planlegger å bygge ut to landsdekkende digitale kringkastingsnett. - Skal vi ha samme dekning som dagens nett, kreves det investeringer på 1,2 milliarder kroner, sier administrerende direktør i Norkring, Svein R. Aarvik, til digi.no

Eirik Flaa
24. okt. 1997 - 15:04

I 1996 ble infrastrukturen i det landbaserte kringkastingsnettet skilt ut i et eget aksjeselskap. Det nye selskapet, Norkring AS, er i dag eid 40 prosent av Telenor og 60 prosent av NRK, men i 1999 skal Telenors eierandel etter planen økes til 90,1 prosent. Norkring driver sin virksomhet etter bedriftsøkonomiske prinsipper, og selskapet satser i første rekke på å utvikle såkalte verdiøkende tilleggstjenester den eksisterende infrastrukturen.

Mer omfattende er imidlertid planene om å bygge ut to nye landbaserte digitale kringkastingssystemer. Det ene av disse vil være en nasjonal blokk, eller frekvens, med plass til mellom fire og seks fullstereo radiokanaler.

- Fordelen er dessuten at vi har mulighet til å regulere den tildelte båndbredden til hver kanal løpende. Sendes det for eksempel et musikkstykke vil dette bli tildelt langt større plass enn talesekvensen på nabokanalen, sier administrerende direktør i Norkring, Svein R. Aarvik, til digi.no.

I prinsippet vil det nasjonale nettet ha mulighet for å leie ut båndbredde, men per i dag ser det ikke ut til å være mye plass igjen ettersom Norkring er pålagt å dedikere store deler av sendekapasiteten til NRK. Med hensyn til båndbredde ser det imidlertid bedre ut for på det planlagte regionale nettet, men for å bygge begge to fullt ut kreves det store investeringer.

- For å bygge ut hvert av disse nettene med 95 prosent geografisk dekning, kreves det investeringer for 300 millioner. Skal man opp i mellom 99,8 og 99,9 prosent, slik situasjonen er for det eksisterende landsdekkende nettet, vil beløpet bli dobbelt så stort, sier Aarvik, og legger til at en forutsetning for at man bygger ut de siste fem prosentene er at det offentlig trer støttende til.

Teoretisk sett kan de nye digitale nettene også brukes til andre tjenester enn ren kringkasting. Båndbredden kan leies ut til datatjenester, der kunden bruker ISDN eller liknende teknologi oppstrøms, mens nedlastningen foregår over eteren. Aarvik understreker likevel at denne teknologien er mer aktuell på høyere frekvensområder, og i de planene som foreligger per dags dato vil dette bli mest aktuelt på det regionale nettet.

- Aller mest spennende er kanskje superlokale luftbårne nett som baserer seg på mikrobølge-sendestasjoner. En slik sender kan betjene et lite boligområde med nok båndbredde til alle typer kommunikasjon og medieoverføring, sier Aarvik. Foreløpig har imidlertid Norkring ingen konkrete planer om denne type tjenester.

- Vi utelukker derimot ikke at dette vil bli aktuelt i fremtiden, avslutter Aarvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.