Vil kapre skole-elever med leasing-PCer

Det digitale løftet krever at elever har egen PC. Dell forsøker seg nå med leasing til enkeltelever.

Det digitale løftet krever at elever har egen PC. Dell forsøker seg nå med leasing til enkeltelever.

Elever i den videregående skole må fra høsten 2006 ha sin egen PC til skolearbeid. Da starter nemlig det digitale løftet i skolene, og med det åpner det seg et nytt og stort marked for PC-leverandørene.

Den nye læreplanen for videregående skolen sier nemlig at elevene kan pålegges å kjøpe egne PC-er for bruk i skolen så sant de totale utgiftene til læremateriell ikke øker.

PC-prisene har de siste årene blitt kraftig skviset, og digi.no skriver i dag om Elkjøp som nå selger bærbar PC beregnet på studenter til rett under fire tusen kroner. Mange foreldre vil trolig velge en slik løsning, og så være ferdig med utgiften.

Men fylkeskommunen i Nord-Trøndelag har valgt en annen vri for sine elever, og har gått inn på en leasing-avtale med Dell. Til en månedlig pris på 303 kroner i måneden over tre får elevene utdelt nye bærbare PC-er med ordbøker, kalkulator, programvare og 24 timers service ved skolestart.

Ved skolegangens slutt skal elevene ha betalt 10 908 kroner for PC-en som da er deres eiendom.

Markedssjef Hans Christian Seime i Dell ser et stort salgspotensiale i skolene, og forteller at de allerede har inngått avtaler med flere andre fylkeskommuner og kommuner.

Han har ikke tall på hvor mange avtaler Dell har, og heller hva maskinen Dell skal lease ut koster hvis man kjøper den kontakt og uten service. Det er derfor umulig å si noe om hvor gunstig tilbudet er. Men Dell er ikke billigst - du kan nå kjøpe enkle bærbare maskiner til under 5000 kroner.

- PC-en til elevene i Nord-Trøndelag er en høyendemaskin med kraftig konfigurasjon som skal leve i mange år framover, og som gi elever trygghet i forhold til at de kan få brukerstøtte døgnet rundt, forteller Seime til digi.no.

Han avfeier derfor argumentet med at leasing-alternativet blir et dyrt alternativ i forhold til dagens rimelige PC-priser.

Han legger også til at det ikke bare er maskinvare, men en rekke tilleggsfunksjoner elver får med på kjøpet som skal gi en optimal systemplattform.

PC-en fra Elkjøp til under 4 000 kroner inneholder en Advent 3082 NOR med 14,1" skjerm, Intel Celeron M prosessor 380 (1.6 GHz), 256 megabyte minne, 40 gigabyte harddisk og CD brenner. Den har ikke innebygd trådløst nett så det må kjøpes separat.

Til toppen