Vil kjempe mot Bluetooth-pirater

Det europeiske markedet blir nå invadert av asiatiske produkter som angivelig støtter Bluetooth, men som ikke er blitt testet og sertifisert.

Det europeiske markedet blir nå invadert av asiatiske produkter som angivelig støtter Bluetooth, men som ikke er blitt testet og sertifisert.

Bluetooth SIG vil gå til kraftige angrep på produsenter, distributører og forhandlere av produkter som det hevdes har støtte for den trådløse forbindelsesteknologien Bluetooth, men som på ingen måte er blitt testet og sertifisert av organisasjonen.

Ifølge Dagens Industri har flere asiatiske produsenter omfavnet den billige teknologien og produserer tilbehør til mobiltelefoner, lommedatamaskiner og bærbare PC-er med rekordfart.

- Det er et problem. Vi regner med at 50 prosent av alle produkter som kommer til Europa er utestede og usertifiserte. Spesielt gjelder dette hodetelefoner for mobiltelefoner, sier Nick Hunn, administrerende direktør for TDK Systems Europe, til DI.

Han forteller videre at økningen har vært dramatisk de siste månedene.

- Problemet var marginalt for bare seks til ni måneder siden.

Det er troverdigheten til Bluetooth Hunn først og fremst er bekymret for.

- Det skader ryktet til industrien når det kommer ut produkter som ikke er testet. Det er særlig manglende kompatibilitet som er risikoen. Men også rekkevidde og andre egenskapen kan være dårligere. Da blir erfaringene med Bluetooth dårlige, sier Hunn.

Bluetooth SIG har nå raskt registrert Bluetooth som varemerke i 30 land. Da kan organisasjonen saksøke de som bruker navnet ulovlig.

- Det skal skje både for distributører, forhandlere og produsenter, sier Hunn, men forteller at planene ennå ikke er helt klare.

Ifølge DI koster det mellom 45.000 og 400.000 svenske kroner å få et produkt testet og godkjent for Bluetooth. Prisen avhenger av type produkt. En prosentandel av prisen går til Bluetooth SIG, som drives som en non-profit organisasjon.

- Vi vil ha mengder med produkter, men bra produkter. Ikke produsenter som masseproduserer og deretter ikke bryr seg om det fungerer, avslutter Hunn.

Til toppen