Vil kjøpe oppfinneren av Ethernet

Oppkjøpsbølgen ruller videre - nå vil Huawei og Bain kjøpe oppfinneren av Ethernet.

Vil kjøpe oppfinneren av Ethernet

Oppkjøpsbølgen ruller videre - nå vil Huawei og Bain kjøpe oppfinneren av Ethernet.

Sent fredag kveld ble et uvanlig oppkjøpsplan offentliggjort. Huaweis ønske om å kjøpe å kjøpe amerikanske 3com understreker at noen av de kinesiske IT- og teleutstyrs-leverandørene er i ferd med å bli internasjonale aktører.

Går oppkjøpet igjennom, blir det det andre store oppkjøpet gjort av et kinesisk selskap. Legend/Lenovos kjøp av IBMs PC-divisisjon overrasket hele den globale IT-bransjen i 2005.

Huawai, som primært lager tele-utstyr og mobiler, er dog ikke alene - de har fått med seg det amerikanske investeringsfondet Bain, og Huawei skal bare eie 20 prosent av aksjene. Totalt priser oppkjøptstilbudet 3com til 2,2 milliarder dollar, 44 prosent over aksjekursen på fredag.

Om Huawei får kontrollere og innfusjonere 3Com og om Bain får aksjer i Huawei er foreløpig uklart. Men en ren finansiell eierpost på 20 prosent vil ikke gi Huawei noen ting.

Antallet tele og nettverksutstyr-produsenter har de siste årene blitt kraftig reduserte etter en serie heftige oppkjøp. Blant annet kjøpte Ericsson opp Marconi og Alcatel og Lucent gikk sammen.

3com er ikke et hvilket som helst selskap i IKT-bransjen. Det var 3com som lanserte Ethernet etter at en av deres ansatte, Bob Metcalfe, oppfant nettverksteknikken som i dag dominerer bransjen.

Selskapet var et av mange små nettverksselskaper som på 90-tallet utfordret IBM, men Cisco stakk av med seieren og mange av de andre forsvant. Men 3com sitter på en stor og bred portefølje av nettverksutstyr, sikkerhetsprodukter og tilhørende utstyr for både bedrifter og private kunder.

Om oppkjøpet er smart eller ikke er vanskelig å vurdere fordi Huawei er ganske hemmelighetsfulle. Selskapet er ikke børsnotert og offentliggjør ikke vanlige, godkjente regnskapstall. Selskapet ble startet av den tidligere offiseren Ren Zhengfei i 1988 og påstår at omsetningen deres endte økte med hele 45 prosent fra 2005 til 2006. I 2006 endte salget på 8,73 milliarder dollar, men hva overskuddet ble er ikke kjent.

Og oppkjøpet er ikke i boks: Amerikanske myndigheter må først si ja på grunn av "eksport

av sensitiv teknologi".

Til toppen