JUSS OG SAMFUNN

Vil knytte betaling til faktisk bruk

Simon Phipps i Sun vil kutte ut lisens og heller betale for programvare i det den brukes.

29. juni 2006 - 14:14

I London pågår en to dagers konferanse om åpen kildekodei næringslivet, kalt Open Source Business Conference Europe. Teknologisjef Simon Phipps i Sun har brukt anledningen til å lansere ideen om en ny type programvarelisens, tilpasset det han mener er versjon 3 av programvaremarkedet: «Software Market 3.0».

Versjon 1.0 av programvaremarkedet var, ifølge Phipps, tiden da man kjøpte programvare og maskinvare samtidig, ofte av samme leverandør. I versjon 2.0 er programvare skilt fra maskinvare, og man betaler for programvaren i det den overleveres.

I versjon 3.0 betaler man ikke for programvaren før man faktisk tar den i bruk.

Det svarer til praksisen mange har, med å prøve ut forskjellige løsninger, og ikke betale for noe før man har funnet fram til det som ser ut til å kunne fungere best.

Phipps mener denne lisensieringsmodellen gjenspeiler gjennomslagskraften til åpen kildekode i kommersiell virksomhet. Betaling for systemer og applikasjoner i åpenkildekode skjer helst i form av support og vedlikehold, og gjenspeiler den faktiske bruken av programvaren.

– Programvaremodellen må bevege seg bort fra retten til å bruke den, og bevege seg i retning av å levere verdi på det tidspunktet det blir satt i produksjon, sa Phipps.

Han ba også åpen kildekodefellesskapet fokusere mindre på selve det å dele kode, og mer på å bidra til å berike hverandre. Det er ikke galt å tenke penger, sa Phipps, men viktig at man finner modeller som sikrer at anstrengelsene lagt ned i utvikling faktisk gir noe igjen.

– Det er målrettet egeninteresse, synkronisert egeninteresse, og det er ikke noe galt med egeninteresse.

Begivenhetens konferansier Matt Asay trakk den åpenbare slutningen, og sa han nå ventet at Sun ville skjenke Java til åpen kildekodefellesskapet.

Det kunne ikke Phipps svare på.

Simon Phipps har tidligere vært Java-evangelist i IBM. Han gjestet JavaOne-arrangementet i Oslo våren 2002.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.