TELEKOM

Vil koste to milliarder, nå er de i gang med å fjerne disse: – Dette er en milepæl

Når kobbernettet fases ut, skal over en halv million telefonstolper Norge rundt fjernes.

1,3 millioner telefonstolper befinner seg i Norge - i løpet av de neste seks-sju årene, skal 500 000 av dem fjernes, ifølge NRK.
1,3 millioner telefonstolper befinner seg i Norge - i løpet av de neste seks-sju årene, skal 500 000 av dem fjernes, ifølge NRK. Foto: Colourbox
8. sep. 2021 - 12:50

Arbeidet er allerede i gang, og det er en gigantisk opprydningsaksjon som skal legges ned. I 2025 vil arbeidet for alvor skyte fart. Det skriver NRK.

I Stange kommune er ryddesjauen i gang. Store maskiner er ute i skogen og tar med seg stolper som en gang knyttet landet sammen. 

– Dette er en milepæl. Vi har et gedigent teknologiskifte, sier moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen i Telenor til NRK.

1,3 millioner stolper

Totalt er det rundt 1,3 millioner telefonstolper i Norge. Kobbernettet består av rundt 142.000 kilometer med kabler. 

Rundt 600 000 av stolpene er i Telenors eie. De resterende mastene har andre eiere, eller gjenbrukes i form av føringsveier for fiber og tilsvarende infrastruktur.

– Kraftlagene eier mange av stolpene. Der vil vi plukke ned kobberledningene, mens mastene blir stående, sier Quist Christensen til Inside telecom. 

Utbyggingen av kobbernettet startet tidlig på 1900-tallet. 

Kutter kobberet: Arne Quist Christensen leder moderniseringen av Telenors fastnett. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Kutter kobberet: Arne Quist Christensen leder moderniseringen av Telenors fastnett. Foto:  Odd Richard Valmot

Men nettet har utspilt sin rolle. Det klarer ikke lenger å møte behovet for fart, stabilitet eller kapasiteten som den nye teknologien krever.

Jobben med å fjerne stolpene kommer til koste Telenor minst to milliarder korner.

Den regningen tok det norske teleselskapet høyde for tidlig. Allikevel er det noen år til fjerningen virkelig skyter fart. 

– Vi hadde et ønske om å gjøre dette raskt, men vi har blitt pålagt av myndighetene å beholde kobbernettet fram til 2025. Så det ser vel ut som vi kommer til å holde på til 2027-2028, sier Christensen i Telenor til NRK.

Nkom-vedtak

Store skogsmaskiner er inne i skogen og henter ut de gamle telefonstolpene.
Les også

500 000 telestolper fra det gamle kobbernettet kjøres rett på dynga

Det var i september 2020 Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) bestemte seg for at Telenor måtte opprettholde tilgangen til kobbernettet i en overgangsperiode på fem år.

Nkom begrunnet tiltaket med at utsatt stenging vil styrke konkurransen i bredbåndsmarkedene og gi kunder flere leverandører å velge mellom.

– Vi mener Telenors nedleggelse av kobbernettet kan føre til varig svekkelse av konkurransen, i strid med ekomlovens formål, sa leder Hans Jørgen Enger i konkurranseavdelingen i Nkom da beslutningen ble tatt. 

Det norske selskapet har høstet kritikk for saneringen som allerede er påbegynt. 

Blant annet har produktdirektør Martin Højriis Kristensen i Globalconnect gått ut i et leserinnlegg i Telecom Revy og gitt Telenor klar beskjed at de trenger gode erstatningsprodukter til kobbernettet.

– Våre samtaler med Telenor har hittil båret preg av monolog, der Telenor ensidig ønsker å definere produktenes egenskaper, på tross av at disse ikke lever opp til kravene, skrev Højriis Kristensen i leserinnlegget. 

Milliarden som forsvant

I andre kvartal 2021 er tallene klare. Selskapet tjener én milliard kroner mindre per år fra sine kobberbaserte kunder.

Allikevel er administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge fornøyd. 

Salget av fiber og bredbånd via mobilnettet oppveier nemlig bortfallet av inntekter fra kobbernettet.

– Å kompensere for et årlig bortfall på én milliard kroner, er vanskelig. Det er 18 måneder til vi skal ha lagt ned kobbernettet. Det har gått veldig bra hittil, men det vanskeligste året i denne prosessen er vi kommet til nå, sa Telenor-sjefen til Inside telecom i juli.

Han var imponert over hvordan organisasjonen jobbet systematisk med å legge ned kobbernettet samtidig som kundene fikk sikret et bedre tilbud via fiber eller mobilnettet.

– Det står stor respekt av det arbeidet som er lagt ned fra teamet som jobber med dette. Vi har hatt en utstrakt dialog med nesten alle kommuner i landet for å planlegge i detalj hvordan kobbersaneringen skal foregå. Jeg tror det bare er rundt sju kommuner vi ikke har hatt møte med, sa Furberg. 

Montør klatrer i gammel telefonstolpe. Telenor er i gang med å fjerne en halv million gamle telefonstolper, men må kanskje bruke litt lengre tid enn de ønsker på å gjøre jobben.
Les også

Gir opp å få enighet rundt kobbernettet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.