Vil kreve endringer også fra Microsoft

Sjefen for Microsofts musikkbutikk vil snart få et lite hyggelig brev fra Forbrukerrådet.

Vil kreve endringer også fra Microsoft

Sjefen for Microsofts musikkbutikk vil snart få et lite hyggelig brev fra Forbrukerrådet.

Microsoft og andre musikktjenester, blant annet kommende norske tjenester, står for tur når iTunes-saken er klar.

Forbrukerombudet har fått mye oppmerksomhet for sin kamp mot Apples vilkår og begrensninger i musikktjenesten iTunes. Kampen mot iTunes er bare starten og konkurrenter som Microsoft og andre aktører vil også bli fulgt opp.

- MSN Music ble eksplisitt nevnt i vår opprinnelige klage sammen med CDON.com, Music Online.no og Prefueled.com og vi ber om at deres vilkår også blir vurdert. Det har vi hatt med helt fra starten, sier Torgeir Waterhouse seniorrådgiver i Forbrukerrådet til digi.no.

Betingelsene som gjelder for iTunes og de andre tjenestene er veldig like. Det er i praksis tilnærmet like betingelser selv om advokatspråket i teksten skiller seg litt fra hverandre.

- Avtalene er typisk oversatt fra amerikanske vilkår og så forsøker de å bruke det landet med lover som passer dem best. Det er derfor de har de aller fleste har sitt europeiske hovedkontor i Luxemburg, sier Waterhouse.

Apple har hatt kjempesuksess med iTunes, men når man er den klare markedslederen får man også mest oppmerksomhet.

- iTunes er størst og det er de som definerer markedet. Dette har ikke noe med Apple versus Microsoft versus noe annet å gjøre, sier Waterhouse.

Selv om iTunes må ta støyten i første omgang, vil ikke de andre aktørene få noe markedsmessig fortrinn i forhold til iTunes når det gjelder betingelser. De må følge opp på de samme feltene så fort iTunes-saken er avgjort. Forbrukerrådet satser på å bruke vedtak fra Forbrukerombudet i forhold til iTunes for også å tvinge de andre aktørene til å endre sine betingelser.

- Vi har signalisert til de andre aktørene hva vi mener, men kommer ikke til å gjøre mer før iTunes er ferdig behandlet, sier Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til digi.no.

Flere norske selskaper har også signalisert at de kommer med egne musikktjenester. Da er det bare å inrette seg fra første stund.

- Vi skal følge opp de norske aktørene som har signalisert at de kommer med egen tjeneste, som for eksempel Platekompaniet, sier Waterhouse.

iTunes saken dreier seg hovedsaklig om musikk, men Waterhouse presiserer at dette gjelder like mye for annen kultur også.

- Dette gjelder for alle former for kultur som distribueres digitalt og dette er noe vi kommer til å følge opp nøye fremover, sier Waterhouse.

Til toppen