KARRIERE

Vil kreve kurs for skattefrie PC-er

Obligatoriske kurs for å få skattefri hjemme-PC er løsningen for ordningen, mener Abeilia.

8. nov. 2005 - 14:15

Debatten raser rundt hjemme-PC-ordningen etter at Per Kristian Foss la igjen en bombe i den gamle regjeringens forslag til statsbudsjett, før han forlot posten som finansminister.

Maksgrense på 10.000 kroner betyr døden for ordningen, mener mange i bransjen.

Kampanjesiden reddhjemmepc.no, som frontes av IKT-Norge, hevder de kjemper for de svake, for at de lavtlønte ikke skal skyves ut i den digitale kulden.

    Les også:

Leder for Abelia, Paul Chaffey, støtter seg ikke på den argumentasjonen.

- Det er viktig å ikke fremsette det som sosialpolitisk tiltak. Skattelette vil alltid gi mest til dem som betaler mest i skatt, men hjemme-PC kan være bra for å hjelpe etterutdanning, sier han.

Opplæring innen IT for arbeidstakere mener han er viktig, riktig og lønnsomt for Norge.

- De fleste bedrifter endrer seg på grunn av IKT slik at mange føler de sitter på utdatert kunnskap. Det vil bli knapphet på arbeidskraft fremover. Det finnes folk, men mange skyves ut av arbeidslivet fordi de ikke har kunnskapen som trengs. Noe av det handler om IKT, og manglende opplæring, mener han.

Hjemme-PC-ordningen har blitt kritisert for at den brukes til andre ting enn kompetanseutvikling. Folk har benyttet den for å kjøpe heftige PC-er, store flatskjermer, videokameraer og andre tilleggsprodukter, med skattefritak. Dette har gitt ordningen et preg av å dreie seg mer om billig maskinvare enn kompetanseheving.

Chaffey forstår at myndighetene har spurt seg om hjemme-PC fungerer slik det var ment. Derfor vil foreslår han å gjøre opplæring til en obligatorisk del av en skattefri hjemme-PC-ordning.

- Så det ikke er tvil om at det er læring som er i sentrum, ikke nytt utstyr, sier han.

Disse synspunktene han Abeilia oversendt Kristin Halvorsen, vår nye finansminister. Chaffey tror det kan bli trangt om tiden for å få en ny ordning på plass før regjeringen snart legger frem sitt statsbudsjett, men håper dagens ordning kan stå uberørt inntil en ny er på plass.

Som mulig kurs forslår Chaffey Datakortet, fordi dette har konkrete læringsmål og avsluttes med en prøve. Men det kunne like godt vært andre liknende kurs med mulighet for å dokumentere læring.

For en slik ordning mener Chaffey at grensen kan bli et godt stykke høyere enn 10.000 kroner, og at den bør inneholde en mulighet for å kjøpe maskinvare.

Han håper dessuten at dette kan få flere bedrifter til selv å kjøpe hjemme-PC til sine ansatte. Han jobbet selv i Statoil, som var tidlig ute med hjemme-PC-ordning. De betalte gildet selv, og opplæring var en obligatorisk del av pakken.

Chaffey mener mange bedrifter nå benytter seg av gratis-versjonen av hjemme-pc-ordningen. De ansatte trekkes i lønn for hele kostnaden av utstyret, og det koster ingenting for bedriften. Hvis kursing inngår i pakken vil flere bedrifter se fordeler og bidra, tror han.

At dagens ordning overlever virker det ikke som Chaffey har mye tro på.

- Man er optimistisk hvis man tror den rød-grønne regjeringen vil være mer tilhenger av å støtte kjøp av maskinvare som ikke er produsert i Norge, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.